Περισσότερα από 15.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί από self test σε μαθητές και καθηγητές

Tα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι μαθητές, εν μέσω της έξαρσης της μετάλλαξης «Όμικρον», με τρία self test την εβδομάδα 10 με 15 Ιανουαρίου για όλους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ένα ακόμα self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, ως πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον».

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, δεν τίθεται σε εφαρμογή λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα.

οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Για την ακρίβεια, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες. Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης «Όμικρον», με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.