Θεομηνία ξέσπασε σήμερα το πρωί (10 Νοεμβρίου) στην Κρήτη. Ο Γεροπόταμος υπερχείλισε, ενώ κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία του νησιού είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι.

Σοβαρές ζημιές έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές του Ρεθύμνου, όπως τον Μυλοπόταμο, το Σφακάκι, το Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο.

Μάλιστα, στον Πλατανιά η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει σε ανησυχητικό ύψος, ενώ έχει διαταχθεί μερική εκκένωση των κατοικιών στην περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6 και στις 7 Νοεμβρίου στις παραπάνω περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, έως δηλαδή και 6 Μαΐου 2021.

Κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν απεγκλωβίσει μέχρι τώρα 8 ανθρώπους και συγκεκριμένα 5 ενήλικες και 3 ανήλικους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους.

Απίστευτες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία στη Χερσόνησο. Σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, κολόνες έπεσαν… Το θέαμα, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες είναι αποκρουστικό.

Έκκληση να παραμείνουν σε ψηλά σημεία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου στους πολίτες, ενώ ο δήμος Χερσονήσου βρίσκεται σε επιφυλακή.

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η Παλαιά Εθνική Οδός από τον κόμβο Σταλίδας – Μοχού έως τον κόμβο Σισσίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα.

Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη Σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν με ανάλογη ένταση κατά τη διάρκεια της Τρίτης και με μειούμενη ένταση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη.

Πηγή βίντεο: ekriti.gr

Πηγή φωτογραφιών: ekriti.gr, Eurokinissi

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ekriti.gr, meteo