Μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της Vivartia και μετά την «δυνατή» εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, την  πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», απέκτησε η CVC Capital Partners, με τον επικεφαλής  στην Ελλάδα  Άλεξ Φωτακίδη.

Μάλιστα, αν και παρέμεινε κρυφό το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, σύμφωνα με  πληροφορίες το ποσό κυμάνθηκε  μεταξύ 130 εκατ.  και 150 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 9 με 10 φορές τα EBITDA της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, αποδεικνύοντας πως  η εταιρία «δεν μένει στα λόγια»,  αλλά κάνει πράξη το επενδυτικό ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά.

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό  fund που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 80 δισ. ευρώ περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της Υγείας (τα νοσοκομεία Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), του ηλεκτρονικού εμπορίου (Skroutz.gr), στις λιμενικές υποδομές (μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας), των τροφίμων (όμιλος Vivartia: ΔΕΛΤΑ, Goody’s – Everest, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη) και της ασφαλιστικής αγοράς (Εθνική Ασφαλιστική).

Σημειώνεται, πως μέχρι στιγμής έχει διαθέσει περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε εξαγορές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Δωδώνης και αυτό γιατί πέρα από την Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική δεν έχουν ανακοινωθεί τα ποσά των συναλλαγών στις υπόλοιπες περιπτώσεις, αλλά  και  οι επόμενες κινήσεις.

Βέβαια, το ερώτημα που απασχολεί την επιχειρηματική κοινότητα είναι ποιες  θα είναι οι  επόμενες κινήσεις του  επενδυτικού  fund στην ελληνική αγορά και τι θα ακολουθήσει, καθώς εκτός από την εταιρία  Κολιός, που  παράγει κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα, πληροφορίες αναφέρουν πως δρομολογούνται νέες εξαγορές στους χώρους της εστίασης καθώς επίσης και στους τομείς των κατεψυγμένων λαχανικών και στις ζύμες.

Υπενθυμίζεται ότι η  Δωδώνη, ηγέτιδα ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και κορυφαία εταιρεία σε πωλήσεις επώνυμης Φέτας ΠΟΠ, ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd. 
 

Παράλληλα, από την ιδιωτικοποίηση της έως σήμερα, οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες έχουν πετύχει σημαντική αναδιοργάνωση της εταιρείας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη της οργανωτικής δομής και στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας.

Ταυτοχρόνως, ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της Δωδώνη στο διάστημα αυτό έχουν διπλασιαστεί, με το 50% αυτών να προέρχεται από τη σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού.
  
Από το 2012 μέχρι σήμερα, η εταιρεία στηρίζει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, έχοντας διαθέσει ποσό άνω του 0,5 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της, ενώ έχει αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα από 270 σε περισσότερους από 600 εργαζομένους.