Δ. Αθηναίων - Πλαίσιο: Ανοίγουν νέοι ορίζοντες, με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» | Plesio D.Athineon Mpakogiannis Gerardos 20 09 20

Για τη συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», που ανοίγει νέους ορίζοντες για την Αθήνα, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο άνοιγμα της πρώτης βιβλιοθήκης STEM σε σχολείο του Κολωνού από τον Δήμο Αθηναίων με δωρεά της Πλαίσιο Computers.

Ο ίδιος, δήλωσε πως «όταν καταφέρνουμε να κάνουμε βήματα μπροστά για την εκπαίδευση, μπορούμε όχι μόνο να ελπίζουμε σε μία καλύτερη πόλη αλλά να τη δημιουργήσουμε.

Ευχαριστώ την Πλαίσιο Computers AEBE που σε αυτή την προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας, είναι δίπλα μας»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ» Κώστας Γεράρδος, επισήμανε ότι «Πιστεύουμε στη συμβολή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή, με νέους συμμάχους σύντομα να μοιράζονται το ίδιο όραμα μ’ εμάς.»

Συγκεκριμένα, μια μοναδική για την δημόσια εκπαίδευση πρωτοβουλία αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας της πρώτης Βιβλιοθήκης STEM (Φυσικές Επιστήμες- Τεχνολογία- Επιστήμες Μηχανικών – Μαθηματικά) στο 52ο Γενικό Λύκειο του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό χώρο διερευνητικής μάθησης και πειραματισμού με την τεχνολογία, με στόχο τη δημιουργία πολλών αντίστοιχων χώρων στα σχολεία του Δήμου για να προσφερθεί σε περισσότερους μαθητές η εμπειρία της δημιουργικής μάθησης μέσα από σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες.

Υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά της Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την Πόλη σου», και με τον συντονισμό του Athens Partnership.

Το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρότυπου αυτού εκπαιδευτικού χώρου.

Στη βάση της δημιουργίας της, η Βιβλιοθήκη STEM αποτελεί έναν τόπο που ενθαρρύνει τη βιωματική μάθηση υποστηρίζοντας την έρευνα, την ανάλυση, την ανακάλυψη συσχετισμών, την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.

Στόχος της είναι να υποστηρίξει διαθεματικά την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέσα από οργανωμένα STEM kits αλλά και μέσα από αυτόνομα projects,προτρέποντας στη δημιουργική χρήση σύγχρονων εργαλείων και τεχνολογικών εφαρμογών από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Οι φυσικές επιστήμες, η τεχνολογία, οι επιστήμες των μηχανικών και τα μαθηματικά της κατεύθυνσης STEM συναντώνται με τη σχεδιαστική σκέψη, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, επιδιώκοντας την εξοικείωση της σχολικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, αλλά και την ενδυνάμωση της φαντασίας σε κάθε στάδιο.

O εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης STEM καλύπτει την 3D σχεδίαση και 3D εκτύπωση, την Εκπαιδευτική Ρομποτική, την Μηχανική και κατασκευές, αλλά και την Ηλεκτρονικά και εφαρμογές μικροελεγκτών

Επίσης, το Περιβάλλον, φυσικά φαινόμενα και οικολογία, την Εικονική πραγματικότητα [VR], την DIΥ και χειροτεχνίες , και την Οπτικοακουστικό εξοπλισμό

Ο χώρος της Βιβλιοθήκης STEM εσωτερικά σχεδιάστηκε στα πρότυπα του Εργαστηρίου ΠΟΙΩ, το Maker Space του Δήμου Αθηναίων, με έμφαση στο να είναι λειτουργικός, να υποστηρίζει διαφορετικά σενάρια εργασίας και αυτενέργειας, να έχει ταυτότητα και να προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση.

Οι ειδικές κατασκευές του χώρου υλοποιήθηκαν στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και μέσα από την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής.

Προσβλέποντας σε ένα πολλαπλασιαστικό όφελος για το σχολείο, κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς 2020-2021, το πρόγραμμα “Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα” του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΠΟΙΩ που θα λειτουργεί ως δομή υποστήριξης.

Παράλληλα, θα επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς του 52ου Λυκείου Αθηνών στη χρήση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης STEM και στον συμμετοχικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών σεναρίων, στην οργάνωση της λειτουργίας της, καθώς και στην ευρύτερη αξιοποίησή της και ένταξη στην καθημερινότητα του σχολείου.

Στη διαδικασία αυτή, τα παιδιά θα έχουν ενεργό ρόλο μέσα από ευκαιρίες ουσιαστικής διάδρασης και συμμετοχής στη μάθηση, γεγονός που θα αναδείξει και τη μακροπρόθεσμη αξία αυτού του εγχειρήματος.