Εν κινήσει θα βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες των εορτών η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία εργάζεται για τον τρόπο εμβολιασμού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στις Δομές Αναπηρίας, της χώρας.

«Αυτές τις ημέρες εργαζόμαστε ως Γραφείο εντατικά, για να φέρουμε εις πέρας ένα υπηρεσιακά τεράστιο έργο καταγράφοντας τα ΑΜΚΑ όλων των φιλοξενουμένων και των εργαζομένων σε κάθε μία από τις περισσότερες από 750 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Δομές Αναπηρίας, της χώρας», σημειώνει στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Όπως εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου χρόνου. Η αρχή θα γίνει από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η διασπορά είναι μεγαλύτερη. Ο εμβολιασμός θα γίνεται από τον θεράποντα γιατρό της κάθε Δομής μέσα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όλες αυτές τις ημέρες βρίσκεστε ανά τη χώρα για να προετοιμάσετε τον εμβολιασμό σε όλες τις κλειστές Δομές Τρίτης Ηλικίας και Αναπηρίας, της χώρας. Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, από πού πρώτα και σε πόσο χρονικό διάστημα προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί;

«Οι συναντήσεις και συζητήσεις με συμπολίτες μας, μου έχουν αποδείξει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ότι είναι από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους επικοινωνίας, και άρα βελτίωσης των πολιτικών μας. Λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, ήθελα να επισκεφτώ από κοντά Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις Δομές Ατόμων με Αναπηρία, ώστε να τους ενημερώσω αναλυτικά για το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο μαζικός εμβολιασμός, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Η προστασία των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι, επομένως, απόλυτη προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό και θα εμβολιαστούν στο πρώτο κύμα εμβολιασμών μαζί με τους νοσηλευτές και όσους συμπολίτες μας εργάζονται στο χώρο της Υγείας.

Αυτές τις ημέρες εργαζόμαστε ως Γραφείο εντατικά, για να φέρουμε εις πέρας ένα υπηρεσιακά τεράστιο έργο καταγράφοντας τα ΑΜΚΑ όλων των φιλοξενουμένων και των εργαζομένων σε κάθε μία από τις περισσότερες από 750 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Δομές Αναπηρίας, της χώρας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ετοιμάζουμε το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Έχουμε προβλέψει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις αρχές του νέου χρόνου. Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με την πρόταση των λοιμωξιολόγων, θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η διασπορά είναι μεγαλύτερη».

Πόσα άτομα, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι έχετε υπολογίσει ότι θα εμβολιαστούν;

«Μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer, οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Την επομένη, κιόλας, ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί. Σε όλες τις Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων φιλοξενούμενοι και απασχολούμενοι είναι περίπου 35.000. Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται και οι συμπολίτες μας με αναπηρία που διαμένουν σε κλειστές δομές. Θα μπορέσουν, όμως, να εμβολιαστούν και οι συνάνθρωποί μας που επισκέπτονται ανοιχτές δομές, όπως τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, καθώς και τα ΚΔΑΠΜΕΑ».

Ποιες είναι οι δυσκολίες για να συντονιστεί όλη αυτή η επιχείρηση; Θα γίνεται επί τόπου στις δομές;

«Το δύσκολο ήταν να συγκεντρώσουμε στοιχεία που το ελληνικό κράτος δεν είχε ποτέ συγκεντρωμένα, και δη κατηγοριοποιημένα. Σήμερα συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την κάθε δομή (δημόσια, ιδιωτική ή εκκλησιαστική) ξεχωριστά, ώστε να γνωρίζουμε τα ΑΜΚΑ των φιλοξενουμένων, και χωρίς περιττές καθυστερήσεις να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Εκτός από τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, καταγράφουμε, ταυτόχρονα, για κάθε άτομο ξεχωριστά, αν θέλει ή όχι να εμβολιαστεί, και, σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό της Δομής, αν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει ή όχι. Έχει ήδη συντονιστεί ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης και διανομής του εμβολίου. Ο εμβολιασμός θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό της κάθε Δομής μέσα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς οι φιλοξενούμενοι δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν».

Οι Δομές που φιλοξενούν άτομα Τρίτης Ηλικίας και άτομα με αναπηρίες δεν είναι μόνο δημόσιες. Είναι ιδιωτικές ή άλλες ανήκουν στην Εκκλησία. Πώς θα επιτευχθεί ο συντονισμός τους; Θα υπάρξει κάποιο ενιαίο πρωτόκολλο και ποιο θα είναι αυτό;

«Όλες οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, δημοτικές, εκκλησιαστικές και ιδιωτικές, είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά συνέπεια, για όλες τις Δομές θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο το οποίο συντάσσουμε με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης».

Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Από τη μέχρι τώρα επικοινωνία σας υπήρχαν κάποιοι που φέρνουν αντιρρήσεις ως προς τον εμβολιασμό τους;

«Όχι, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πιστεύουμε ότι τόσο οι φιλοξενούμενοι στις Δομές όσο και οι απασχολούμενοι έχουν καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για την προστασία των ίδιων αλλά και των ανθρώπων με τους οποίους έρχονται σε επαφή, τις δύσκολες στιγμές της πανδημίας. Υπάρχει σχεδιασμός για την ενημέρωση του πληθυσμού. Την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αναχαιτίσουμε το θανατηφόρο αυτό ιό. Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει και οι ειδικοί,  ακόμα και μετά τον εμβολιασμό τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες τους».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *