Κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Δανίας, συνελήφθησαν έξι άνδρες, ως ύποπτοι για ένταξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ή για οικονομική στήριξή της.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν έχει γνωστοποιηθεί, όμως οι ηλικίες τους είναι μεταξύυ των 27 και 35 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία του Έστιλαντ.

«Δύο από τους συλληφθέντες, ένας 29χρονος από την περιφέρεια της Όρχου και ένας από 30χρονος άνδρας που διαμένει στην Κοπεγχάγη, είναι υπόπτοι παραβίασης του Ποινικού Κώδικα, γιατί ταξίδευψαν στη Συρία το καλοκαίρι του 2014, όπου στρατολογήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος» αναφέρει η αστυνομία.

Ο 29χρονος είναι επίσης ύποπτος ότι προσπάθησε να επιστρέψει στη Συρία την άνοιξη του 2015 για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Με προτροπή του, τέσσερις από τους υπόπτους πιστεύεται ότι ενήργησαν ως «μεσάζοντες» και έστειλαν χρήματα στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, την PET, τουλάχιστον 160 άτομα εγκατέλειψαν τη Δανία για να πολεμήσουν στη Συρία ή το Ιράκ. Περίπου το ένα τρίτο αυτών πέθανε στην περιοχή της σύγκρουσης, 32 βρίσκονται ακόμα εκεί και σχεδόν οι μισοί είτε επέστρεψαν στη Δανία ή εγκαταστάθηκαν σε άλλη χώρα.

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών θεωρείται από την PET ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Δανίας.