Δανία: Θέλει να ηγηθεί αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ | 23066061 fre

Η Δανία είναι έτοιμη να στείλει 213 στρατιωτικούς στο Ιράκ για να ηγηθεί από τα τέλη του 2020 επί ενάμισι χρόνο της μη πολεμικής αποστολής του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη.

Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του οργανισμού στις αρχές Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

“Με τη συνδρομή μας στην εκπαίδευση των Ιρακινών, θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στη μάχη μας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.

“Το κάνουμε αυτό γιατί είναι ένα σημαντικό καθήκον που πρέπει να επιτελεσθεί στο Ιράκ. Έχουμε παρουσία εκεί και θέλουμε να συνεχίσουμε να την έχουμε στο μέλλον. Προτείναμε στο ΝΑΤΟ να πάρουμε τη διεύθυνση” της επιχείρησης, την οποία έχει σήμερα ο Καναδάς, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

Το ΝΑΤΟ διεξάγει από τον Οκτώβριο του 2018 μια αποστολή στην οποία μετέχουν 500 στρατιωτικοί οι οποίοι προσφέρουν συμβουλές και εκπαίδευση στο ιρακινό υπουργείο Άμυνας συγκεκριμένα στην καταπολέμηση των αυτοσχέδιων βομβών, τη συνεργασία με τους πολίτες, τη συντήρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων και τη στρατιωτική ιατρική.

Η συμμετοχή της Οτάβας θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.

Η αποστολή της Δανίας, η οποία θα διαρκέσει έως τα μέσα του 2022, πρέπει να επικυρωθεί με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Από τους στρατιωτικούς της 70 προορίζονται για τη δύναμη των ελικοπτέρων και 13 για τα καθήκοντα στελέχωσης.