Την πεποίθηση ότι η ΔΕΗ είναι σήμερα σε διαφορετική θέση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης  Γιώργος Στάσσης, κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, όπου προβλέπεται έμφαση σε επενδύσεις στις ΑΠΕ, τα δίκτυα, αλλά και το φιλόδοξο πλάνο εισόδου στα telecoms.

«Συνεχίζουμε τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων μας. Η Ομάδα είναι στη θέση της και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά», είπε ο κ. Στάσσης,  στο πλαίσιο του Investor Day.

Ο ίδιος, σημείωσε πως «Το πλάνο που παρουσιάσαμε δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2024 ήδη από το 2023.

Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε να επιταχύνουμε περαιτέρω. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με διατήρηση του management στη ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη, ώστε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα και να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα «πράσινης» παραγωγής.

Να εξισορροπήσουμε πιο γρήγορα την μακροπρόθεσμη θέση μας και να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μία πραγματικά «Πράσινη Εταιρεία».

Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, που είναι και στρατηγική μας προτεραιότητα, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών».

Ειδικότερα, στον τομέα των telecoms, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κύριο πανεθνικό πάροχο δικτύου, με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της εταιρείας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη με χαμηλό κόστος επένδυσης.

Συγκεκριμένα,  φιλοδοξεί να προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα υψηλής ταχύτητας διασυνδέσεις. 

Πιο αναλυτικά, οι βασικές δράσεις που θα μετατρέψουν την εταιρεία σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο utility είναι το green deal στην παραγωγή με γρήγορη απολιγνιτοποίηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, η ψηφιοποίηση και η λειτουργική αποδοτικότητα και η πελατοκεντρική φιλοσοφία. 

Προβλέπεται μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54% μέχρι το 2023 και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%, με αύξηση κατά 1,3 TWh της παραγωγής ΑΠΕ. 

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα ενώ θα εγκατασταθούν 1000 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 2 με 3 χρόνια, με τις  συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 να φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως, από το συνολικό ύψος των επενδύσεων το 34% θα αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς.

Ο στόχος για τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA το 2023 είναι 1,1 δισ. ευρώ με το 41% να προέρχεται από τη λιανική, το 42% από τη διανομή, το 11% από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και το 6% από τις ΑΠΕ. 

Βέβαια, οι οικονομικοί στόχοι για το 2023 είναι πωλήσεις ύψους 4 δισ., EBITDA 1,1 δισ. ευρώ, επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ και μόχλευση κάτω από 3,5.

Στις ΑΠΕ η επιθυμία της εταιρίας,  είναι για εγκατάσταση 1,5GW νέων μονάδων εκ των οποίων το 76% φωτοβολταϊκά, το 18% αιολικά και το 6% υδροηλεκτρικά και άλλες τεχνολογίες.

Τέλος στη διανομή προβλέπεται αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA άνω των 70 εκατ. ευρώ  και ετήσιες επενδύσεις 0,3 δισ. ευρώ, με συνολικές επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ στην περίοδο 2019 – 2023.