Στη τελική ευθεία, με 800 υψηλούς καλεσμένους ομιλητές από 42 χώρες,  θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, 10-15 Μαΐου, στο Μέγαρο του Ζαππείου, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για την πανδημία, τo 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,  με τον  ιδρυτή  και πρόεδρο  Συμεών Τσομώκο.

Επί 6 ημέρες, οι φίλοι του Φόρουμ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν 3 ταυτόχρονα live streams που θα μεταδίδουν το δεκάωρο πρόγραμμα του Φόρουμ, με online και φυσικές συμμετοχές, ενώ για την απόλυτη ασφάλεια των καλεσμένων, που θα παρευρεθούν στο χώρο του Ζαππείου, θα βρίσκονται σε ισχύ όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες.

Μάλιστα, το φετινό πρόγραμμα έχει μεγάλη διάρκεια επειδή περιλαμβάνει αρκετές και σημαντικές ενότητες αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την έναρξη του Φόρουμ, Δευτέρα 10 Μαΐου στις 11.00, θα πραγματοποιήσει με εισαγωγική ομιλία η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπό την Αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται το Φόρουμ των Δελφών

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των  πρόεδρων  της Εσθονίας Kersti Kaljulaid, της Σλοβακίας Zuzana Čaputová, της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννας ΑγγελοπούλουΔασκαλάκη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά,   ενώ η εναρκτήρια συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία της Ιστορικού Καθηγήτριας Margaret McMillan με τίτλο «Πώς μπορεί η Ιστορία να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η μεγάλη συζήτηση των πρωθυπουργών  Κυριάκου Μητσοτάκη  και της Ισπανίας  Pedro Sánchez, με την παρουσία και των δύο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην πρώτη μέρα εντάσσεται επίσης η εξαιρετικά επίκαιρη ενότητα των θεμάτων της Υγείας, στην οποία συμμετέχει η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας,

ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της Υγείας.

Άλλη σημαντική ενότητα που θα συζητηθεί την πρώτη μέρα του Φόρουμ αφορά την Ελληνική Ναυτιλία, με την παρουσία του Πάνου Λασκαρίδη, του Θανάση Μαρτίνου και του Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου. Στη ενότητα αυτή συμμετέχουν και οι υπουργοί Ναυτιλίας της Ελλάδας, Γιάννης Πλακιωτάκης,και της Πορτογαλίας,Ricardo Serrao Santos.

Την πρώτη μέρα του Φόρουμ θα συζητηθούν όλες οι σημαντικές εξελίξεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ από τη διοίκηση Biden, των σχέσεών της  με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα με την Ελλάδα.

Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχει ο Σεβασμιώτατος Ελπιδοφόρος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με τη συζήτηση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία, Paolo Gentiloni.

Η δεύτερη μέρα του Φόρουμ, Τρίτη 11 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην Ανάπτυξη των Υποδομών και στη Συνδεσιμότητα της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή.

Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, και άλλοι παράγοντες του κλάδου.

Στην ίδια ενότητα θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα, με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων όλων των μεγάλων ενεργειακών Ομίλων και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνου Σκρέκα.

Προηγουμένως, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συζήτηση για το θέμα της Ενέργειας, του Green Deal και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, μεταξύ του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής FransTimmermansκαι του Έλληνα υπουργού.

Στο πλαίσιο του θεματικού πυλώνα Άνθρωποι, Οργανώσεις και Κοινωνία θα συζητηθούν θέματα όπως η συμπεριληπτικότητα, η άνοδος του απολυταρχισμού και ο ρόλος των κοινωνικών θεσμών.

Ο Οικονομολόγος Branco Milanovic θα αναπτύξει τις απόψεις του για τον Μέλλον του Καπιταλισμού, και ο πρόεδρος του της Ελληνικής Πρωτοβουλίας AndrewLiveris για την πορεία προς έναν Καπιταλισμό που υπηρετεί την Κοινωνία.

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Lord Robert Skidelsky, θα μιλήσει για την Επανεξέταση της Εργασίας και του Επιχειρείν, ενώ στην ίδια ενότητα η Marija Pejčinović Burić, γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα αναφερθεί στην ανταπόκριση του Συμβουλίου απέναντι στην πανδημία, εστιάζοντας στα Κοινωνικά Δικαιώματα.

Την Τετάρτη 12 Μαΐου, το Φόρουμ θα επικεντρωθεί στον ρόλο των τραπεζικών ιδρυμάτων και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα μιλήσει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάραςκαι όλοι οι επικεφαλής των Ελληνικών τραπεζών.

Στη συνέχεια, οι συνεδριάσεις θα εστιάσουν στην προσέλκυση των μεγάλων διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα, που είναι τόσο κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά την πανδημία.

Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης,  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης OdileRenaud-Basso.

Επίσης,  εκπρόσωποι των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στις μέρες μας αυτή την περίοδο, όπως η Lamda Development, η Mohegan, η Microsoft, η Eldorado, και άλλες.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση για θέματα διεθνών επενδύσεων στη χώρα μας συμμετέχουν επίσης  όλα τα μεγάλα ξένα και Ελληνικά funds, μεταξύ των οποίων η CVC, η BC Partners, η Oaktree και άλλα.

Την Πέμπτη 13 Μαΐου, ο κύριος θεματικός πυλώνας αφορά τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ο Ευρωπαίος πρόεδρος της Τριμερούς Επιτροπής, Jean-Claude Trichet, θα μιλήσει για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, ενώ ο Klaus Regling, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα αναλύσει τρόπους ενδυνάμωσης του διεθνούς ρόλου του Ευρώ.

Για τα θέματα Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας θα ανταλλάξουν απόψεις η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Arancha González Laya, ο Καθηγητής και Σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Zaki Laïdi, και η διευθύντρια του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων Daniela Schwarzer.

Τo Μέλλον της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας θα εξετάσουν σε μια σειρά από διαδοχικές συζητήσεις ο Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών της Οξφόρδης Timothy Garton-Ash, ο Οικονομικός Αναλυτής των Financial Times Martin Wolf, οRobert Kagan του Ινστιτούτου Brookings, o πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλαςκαι o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μια άλλη σημαντική ενότητα εκείνης της ημέρας αφορά το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του αν. υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που διαδραματίζει έναν εξέχοντα ρόλο στα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης,

του Νίκου Μαντζούφα, διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης, του Νομπελίστα Καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, και άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ασχολούνται με το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την Παρασκευή 14 Μαΐου, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και οι διαδικασίες για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Β. Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ενώ αναμένεται η συμμετοχή της πρωθυπουργού της Σερβίας.

Τα φλέγοντα θέματα κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν επίσης, με ομιλητές όπως ο υπουργός Εξωτερικών της ΕλλάδαςΝίκος Δένδιας και της ΚύπρουΝίκος Χριστοδουλίδης, και εκπρόσωποι σημαντικών δεξαμενών σκέψης από την περιοχή.

Εξαιρετικές στιγμές για το Φόρουμ αποτελούν οι παρουσίες του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν προέδρου του European People’s Party Donald Tusk, που επισκέπτονται την Ελλάδα για να είναι παρόντες και να μιλήσουν για τις εξελίξεις στα θέματα της Ευρώπης.

Άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση αφορά την πορεία της Γερμανίας στη μετά-Μέρκελ εποχή, τη συνεργασία Γερμανίας – Γαλλίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, αλλά και την κατάσταση της Κίνας και τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Την ίδια μέρα θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings  PremWatsa από τον Καναδά, που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις  στην Ελλάδα, o διευθύνων σύμβουλος της Pfizer AlbertBourla, o γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ José Ángel Gurría, και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας στον κόσμο, KKR Global Institute David H. Petraeus.
 

Σε άλλο stream την ίδια μέρα, θα πραγματοποιούνται  οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα του Τουρισμού μετά την πανδημία, με τη συμμετοχή του υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Παράλληλα, σε άλλο stream θα συζητείται η ενότητα που αφορά την Τεχνολογία και το Μέλλον της Ανάπτυξης, στην οποία κυριαρχεί η συζήτηση μεταξύ της εκτελεστικής αντιπροέδρου και Επιτρόπου Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Margrethe Vestager,  η οποία επισκέπτεται γι’ αυτό τον λόγο την Αθήνα, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Άλλες σημαντικές συζητήσεις στα θέματα της τεχνολογίας θα πραγματοποιηθούν από τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική Matt Brittin, του  Ιδρυτή του MIT Media Lab  Nicholas Negroponte,  και του Αμερικανού πρωτοπόρου του διαδικτύου Vint Cerf.

Η τελευταία μέρα του Φόρουμ, Σάββατο 15 Μαΐου, περιλαμβάνει 3 μεγάλες θεματικές συζητήσεις: την αποτίμηση των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θέματα της ανάπτυξης της Αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και

πώς μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα και τη διπλωματία της χώρας μέσω του εκσυγχρονισμού τους, και τέλος το επίκαιρο ζήτημα τωνΕλληνο-Τουρκικών σχέσεων, στο οποίο θα αναφερθούν σημαντικοί εκπρόσωποι και αναλυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τέλος, το φετινό Φόρουμ των Δελφών, τιμώντας την διακοσιετηρίδα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα αφιερώσει μεγάλη σειρά 15 συζητήσεων για το 1821, μεταξύ των οποίων «Απολογισμός 2 Αιώνων Ζωής», «Οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες των 200 ετών» και «Οι Μεγάλες Ελληνίδες».

Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχουν σημαντικοί καλεσμένοι Ιστορικοί και Καθηγητές όπως ο Κώστας Κωστής,  οMarkMazower, οΝικηφόρος Διαμαντούρος,οΣτάθης Καλύβας, oΕυάνθηςΧατζηβασιλείου, ο Θάνος Βερέμης, ηΜαρία Ευθυμίου, oΓιάννης Κοτσώνηςκαι η συγγραφέας VictoriaHislop.