«Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα, ούτε τα χρήματα, για lockdown» | georgiadis 2

Στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης αποκλείει κατηγορηματικό ένα καθολικό lockdown για τη χώρα

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής

Παρόλο που στην Αυστρία ανακοινώθηκε καθολικό lockdown, η κυβέρνηση απορρίπτει κάτι ανάλογο να συμβεί και στη χώρα μας.

Στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είναι κατηγορηματικός ότι αποκλείεται η χώρα να ξαναμπεί σε ολικό lockdown, ακόμη και αν ισχύει ένα υποθετικό σενάριο πάρα πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων. Εξηγεί γι’ αυτή την απόφαση ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε το ηθικό δικαίωμα ούτε και τα χρήματα.

Σχετικά με τα προβλήματα στην εστίαση, δεν αφήνει κανένα παράθυρο περεταίρω στήριξης, αλλά καλεί τον κόσμο του κλάδου να εμπιστευτεί την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα είναι μία προσωρινή ενόχληση, που έχουν ως κεντρικό στόχο να μείνει η αγορά ανοιχτή για τις γιορτές.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Μπέλλα

H απεργία στην εστίαση σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής. Εξακολουθείτε να επιμένετε ότι οι άνθρωποι της Εστίασης δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης;

«Σέβομαι όλες τις ανησυχίες και τους φόβους των ανθρώπων της Εστίασης, αλλά, πρώτον, έχουν λάβει όπως έχουμε επανειλημμένως πει, τη μερίδα του λέοντος των ενισχύσεων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, 87.000 επιχειρήσεις Εστίασης έλαβαν 2.326.000.000 ευρώ, χωρίς σε αυτά τα χρήματα να υπολογίζουμε τα μέτρα που ίσχυσαν για όλους τους άλλους, δηλαδή την επιδότηση δανείων, ΤΕΠΙΧ, εγγυημένα δάνεια και τα λοιπά.

Ασφαλώς η Εστίαση επλήγη βαρύτατα κατά τη διάρκεια του Covid και έπρεπε να την ενισχύσουμε, αλλά, από την άλλη, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η δυσκολία που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν θα ξεπεραστεί αν δεν βάλουμε όλοι λίγο πλάτη.

Άρα, καλώ τον κόσμο της Εστίασης να μας εμπιστευτεί, όπως μέχρι τώρα ήμασταν πάντα δίπλα τους, έτσι θα είμαστε και στο μέλλον. Να μην ανησυχούν.

Τα μέτρα είναι μία προσωρινή ενόχληση για όλους μας, αλλά έχουν ως κεντρικό στόχο να μείνει η αγορά ανοιχτή για τις γιορτές».

Οι αριθμοί για την πανδημία στη χώρα μας είναι άκρως ανησυχητικοί. Τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός των νεκρών αυξάνονται. Η Ολλανδία προχώρησε σε μέτρα, η Αυστρία το ίδιο. Κάποιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση διστάζει και από πρωτοπόρα στις πρωτοβουλίες, έμεινε ουραγός. Γιατί συμβαίνει αυτό; Φοβάστε το πολιτικό κόστος;

«Τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, αποδίδουν. Στόχος μας δεν είναι ο κοινωνικός διχασμός, ούτε ο ένας να κυνηγάει τον άλλον, αλλά ο έλεγχος της πανδημίας. Με τα μέτρα που λάβαμε η πανδημία έχει ήδη φρενάρει την άνοδό τους και έχει αρχίσει να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία.

Πρέπει να δώσουμε χρόνο στα μέτρα για να αποδώσουν και πρέπει όλο αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήσει βαριές κοινωνικές πληγές διχασμού».

Εκτός από όλους τους κλειστούς χώρους θα είναι οι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μίνι λοκντάουν των ανεμβολίαστων; Γιατί δεν κάνετε από την αρχή ένα σκληρό λοκντάουν ανεμβολίαστων και το πάτε σιγά – σιγά; Κατά πολλούς αυτά τα μαλακά μέτρα θα έχουν αμφίβολα αποτελέσματα…

«Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές ιδιομορφίες, αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει. Αυτό κάνουμε και εμείς. Τα τελευταία μέτρα που πήραμε, φαίνεται να έχουν αποδώσει. Ήδη, πάνω από 350 χιλιάδες συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για τον πρώτο εμβολιασμό. Αυτό δείχνει ότι τα λόγια μας βρίσκουν ευήκοα ώτα και όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί, τώρα σκέφτονται να το πράξουν».

Οι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι και μιλούν για μελλοντική αύξηση των κρουσμάτων άνω των 10 χιλιάδων ημερησίως. Αν φτάσουμε σε αυτό το κατώφλι η κυβέρνηση έχει plan B; Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μπει και αυτό το απαισιόδοξο σενάριο στο τραπέζι; Αν ισχύσει, τότε είναι πιθανό ένα ολικό λοκντάουν ή κάτι άλλο;

«Αποκλείεται η χώρα να ξαναμπεί σε ολικό lockdown. Δεν έχουμε ούτε το ηθικό δικαίωμα, καθόσον οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν κινδυνεύουν όσο οι ανεμβολίαστοι, αλλά δεν έχουμε ούτε και τα χρήματα. Κατηγορηματικά, σας λέω όχι».

Μεγάλο πρόβλημα με συνωστισμό υπάρχει στα νυχτερινά κέντρα. Σκέφτεστε να υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα;

«Όχι, δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός. Στα νυχτερινά κέντρα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, άρα δεν κινδυνεύουν».

Έχετε αναφέρει ότι ήταν υπό εξέταση στην κυβέρνηση οι ανεμβολίαστοι να πηγαίνουν με ράπιντ τεστ στα σούπερ μάρκετ, αλλά έχει δυσκολίες στην εφαρμογή του. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε οριστικά ή αν δούμε να αυξάνονται πολύ τα κρούσματα θα το επανεξετάσετε;

«Είπα από την αρχή ότι το εξετάζουμε. Δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε. Εξετάζουμε, θα πει βλέπουμε αν μπορεί και είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί ή όχι.

Έχω εξηγήσει γιατί αυτό το μέτρο δεν είναι εφικτό. Υπάρχουν ζητήματα ηθικά, π.χ. πώς θα αποκλείσεις κάποιον από το να αγοράσει τα βασικά του αγαθά ακόμα και αν δεν έχει κάνει rapid, και υπάρχουν ζητήματα και πρακτικά, π.χ. πώς ακριβώς θα ελέγξεις τη ροή του κόσμου όταν σε ένα σούπερ μάρκετ πηγαίνουν ταυτόχρονα εκατοντάδες άνθρωποι; Άρα, δεν είναι τόσο απλό».

Σκέφτεστε να διευρύνετε το ωράριο στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων;

«Το ωράριο μπορεί να διευρυνθεί και στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας. Εάν κρίνουμε ότι χρειάζεται να μειώσουμε κάπως τη ροή του κόσμου, αυτό θα μπορούσε να συμβεί».

Η είσοδος των πιστών στις Λειτουργίες στην εκκλησία θα γίνεται μόνο με ράπιντ τεστ και θα υπάρχει και δειγματοληπτικός έλεγχος από την Πολιτεία. Είναι σωστό αυτό; Γιατί αρχικά είχατε ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης της Εκκλησίας…

«Η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος πήρε την απόφαση οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ για την είσοδό τους στις εκκλησίες. Στην πραγματικότητα λοιπόν, τον έλεγχο τον έχει η Εκκλησία. Είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς την εικόνα, αστυνομικοί να μπαίνουν μέσα στην εκκλησία να κάνουν ελέγχους και να διακόπτουν τη Λειτουργία. Νομίζω κανείς δεν θα ήθελε να δει τέτοιες εικόνες».

Στα εθνικά θέματα, η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα. Με φόντο ό,τι συμβαίνει στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας ο Ερντογάν είχε απειλήσει ότι αν ανοίξει τα σύνορα δεν ξέρει τι θα πάθει η Ελλάδα. Πώς αξιολογείτε όλες αυτές τις απειλές; Μία ευρωπαϊκή ομάδα κρούσης είναι λύση;

«Δεν φοβόμαστε τις απειλές του Ερντογάν. Αντιμετωπίσαμε τον Ερντογάν στον Έβρο. Αντιμετωπίσαμε τον Ερντογάν στο Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει ασφαλίσει τα σύνορά της και δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε την Τουρκία.

Τα γεγονότα στη Λευκορωσία, στα σύνορα με την Πολωνία, απλώς έδειξαν σε όλη την Ευρώπη τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα μόνη της εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους, για να εκβιάσει την Ευρώπη, και, πλέον, όλοι οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό».

«Το 1ο τρίμηνο του 2022 ο πληθωρισμός θα αρχίσει αντίστροφη πορεία». Με ποια μέτρα θα ανακοπεί το κύμα ακρίβειας στη χώρα, το οποίο παρόλο που εντάσσεται στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα, πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά;

«Πράγματι, η διεθνής άνοδος της τιμής στην Ενέργεια, που είναι, δυστυχώς, ασταμάτητη, πλήττει και την ελληνική Οικονομία αναπόφευκτα, όπως και όλες τις άλλες Οικονομίες του πλανήτη.

Το βασικότερο κομμάτι, το 73% συγκεκριμένα του πληθωρισμού του Οκτωβρίου, ήταν από την Ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης για την Ενέργεια, και αν το φαινόμενο συνεχιστεί και ενταθεί, θα είμαστε παρόντες για να ανακοινώσουμε και άλλα.

Δεν θα αφήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά μόνα τους σε αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση».

Οι εκτιμήσεις διεθνών οικονομολόγων είναι ότι ο πληθωρισμός θα μείνει υψηλός και το 2022. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις για τη χώρα μας;

«Όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι το 1ο τρίμηνο του 2022 ο πληθωρισμός θα αρχίζει να ακολουθεί μία αντίστροφη πορεία. Με βάση αυτό το βασικό σενάριο, το οποίο ακολουθούν και η Ευρωπαϊκή

Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος, εργαζόμαστε και εμείς.

Ήδη σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά, πλην της Ενέργειας και των ναύλων, οι τιμές έχουν πάρει την ανάποδη τροχιά. Πιστεύω ότι εφόσον λυθεί το ζήτημα της Ενέργειας, όλα θα πάνε καλά».

«Ναι στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη φωνή μου»

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σάς στοχοποιούν, και σε σποτ υπέρ του εμβολιασμού «πρωταγωνιστείτε», καθώς ακούγεται η φωνή σας να λέει: «Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς, μη σώσεις». Τι απαντάτε για αυτό το σποτ; Έχετε μετανιώσει για αυτή τη φράση σας;

«Έχω πρωταγωνιστήσει σχεδόν σε όλα τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση. Όσον αφορά το νέο τους σποτ, η άποψή μου είναι ότι αν καταφέρουμε να πείσουμε άλλον έναν συμπολίτη μας να εμβολιαστεί, ακόμα και αν εκείνος δε με συμπαθεί ή με βρίζει, θα είναι κέρδος στον αγώνα που δίνουμε για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Θα προτιμούσα βέβαια το σποτ να μην το “χαλάει” η δική μου η φωνή, αλλά τι να κάνουμε, όλα είναι θέμα γούστου. Όσο για την περιβόητη φράση που αναφέρατε, όσοι παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκπομπή θα είδαν ότι ήταν αποτέλεσμα της αγανάκτησής μου για μία μικρή –ευτυχώς– μερίδα συμπολιτών μας, που στην ανεπιτυχή προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την άρνησή τους στον εμβολιασμό, καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις και κατάρες προς εμάς και τις οικογένειές μας. Ήταν μία ανθρώπινη αντίδραση που θα έπρεπε να έχω αποφύγει».