Μόλις μια ημέρα μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει προς τη Δύση και τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για ρατσιστικές συμπεριφορές των ηγετών των χωρών και για ισλαμοφοβία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε άνοιγμα στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο ομόλογό του, προσπαθώντας να κάνει μια νέα προσέγγιση στις μεταξύ τους σχέσεις με πολύ πιο ήπια ρητορική και με διάθεση συνεργασίας.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως ο διάλογος μεταξύ ηγετών πάντα παίζει σημαίνοντα ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, ανέφερε πως οι σχέσεις Άγκυρας και Παρισιού μπορούν να συνεισφέρουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε περιοχές όπως ο Καύκασος, η Ανατολική Μεσόγειος και η Αφρική και έδειξε μια διάθεση να ρίξει τους τόνους.

Η πλευρά της Γαλλίας φαίνεται να υποδέχθηκε θετικά σε πρώτη φάση αυτή τη διάθεση από πλευράς Τουρκίας, πλην όμως δεν έχει πειστεί πλήρως για την ειλικρίνεια των προθέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ναι μεν υπάρχει μια πιο μετριοπαθής ρητορική χωρίς προσβολές από την πλευρά της Άγκυρας, όμως, όπως ξεκαθάρισε δεν είναι παρά μόνο λόγια για την ώρα.

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο υποστήριξε πως η απόσυρση του Oruc Reis από τα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο και η διάθεση που έδειξε η Άγκυρα να συζητήσει με την Ελλάδα ήταν ένα θετικό σημάδι, όμως ξεκαθάρισε ότι οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες. «Υπάρχει μια μεγάλη λίστα διαφωνιών αλλά θέλουμε μια υγιή σχέση με την Τουρκία», υπογράμμισε.

«Χρειάζονται πράξεις. Θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλύτερη θέση όταν όλα αυτά γίνουν πράξεις. Για την ώρα, είναι μόνο λόγια», πρόσθεσε με νόημα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.