Την προηγούμενη Κυριακή έγραψα πως ανησυχώ για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων.

Βέβαια, η μεθοδική, στοχευμένη και ουσιαστική κινητικότητα του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης με σειρά επαφών με ηγέτες σημαντικών κρατών, πιστεύω πως έχει διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες στήριξης των δίκαιων ελληνικών θέσεων, απέναντι σε μια Τουρκία που δεν υπολογίζει και καταπατά συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο.

Ανησύχησα ιδιαίτερα, όμως, με την πλεύση – διέλευση του ερευνητικού τουρκικού σκάφους «Οruc Reis» μέσα από την ελληνική ΑΟΖ. ΄Ηταν ακόμη μία προετοιμασμένη, προμελετημένη κίνηση της Τουρκίας, πάντα μέσα στις πάγιες προθέσεις και διεκδικήσεις της. Η διέλευση αυτή ήταν ανώδυνη στρατιωτικά, επώδυνη, όμως, πολιτικά.

Και εκείνο που ιδιαίτερα με ανησυχεί, είναι η δήλωση Τραμπ, «βρείτε τα».

Τι να βρούμε; Eμείς δεν διεκδικούμε τίποτα. Η Τουρκία διεκδικεί συνεχώς από εμάς…

Αυτό, όμως, που επίσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Θεωρώ πως είναι απολύτως σωστή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Προσφυγικό – Άσυλο.

Είναι άμεση ανάγκη – προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τις χιλιάδες προσφύγων – μεταναστών που τα έχουν κατακλύσει. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες και γι’ αυτούς, αλλά απαράδεκτες και επικίνδυνες έχουν γίνει, πλέον, και για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας.

Θεωρώ πως όλες οι Περιφέρειες της χώρας μας θα πρέπει να δεχτούν αναλογικά, ένα ποσοστό προσφύγων – μεταναστών. Πρέπει να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας , όσο το δυνατόν το συντομότερα να γίνει ο έλεγχος, και να ακολουθηθούν οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες για την επαναπροώθησή τους. Βέβαια, τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθούν μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων της ενδοχώρας.

Για παράδειγμα, σωστά, όπως οι άλλες πόλεις, η Καβάλα πρέπει να δεχτεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες – μετανάστες στο ποσοστό που της αναλογεί. Όχι όμως στο πρώην Στρατόπεδο Ασημακόπουλου, στην παραλία, μέσα στον αστικό κορμό της πόλης, εκεί που είναι προγραμματισμένη η επέκτασή της, μετά την έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου.

Πρέπει να βρεθεί ουσιαστικός και αποτελεσματικός τρόπος για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και να συμβάλει και η Ευρώπη σ’ αυτό.

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας μας και πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση και θέλει και μπορεί, πάντα σε συνεργασία με την Ευρώπη, να βρει λύσεις ώστε το πρόβλημα που ακόμα και σήμερα θεωρούμε ελεγχόμενο, να μη γίνει ανεξέλεγκτο.

Θα το επαναλάβω και πάλι αυτό που δεν πρέπει στιγμή να φεύγει από το μυαλό μας… Πως το ισχυρό όπλο του Ερντογάν είναι η ροή των προσφύγων – μεταναστών προς την Ευρώπη, με κύρια είσοδο τη χώρα μας…