Δεν θα φορολογηθούν 15 κατηγορίες επιδομάτων και ειδικών αποζημιώσεων

Χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο ή θα πληρώσουν ελάχιστο από τα υπόλοιπα εισοδήματα που έχουν (τεκμαρτά ή άλλες πηγές εισοδημάτων), καθώς δεκαπέντε κατηγορίες επιδομάτων και αποζημιώσεων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Η «Βραδυνή της Κυριακής» έχει συγκεντρώσει όλα τα είδη εισοδημάτων που δεν θα φορολογηθούν για το 2020 και τα παρουσιάζει αναλυτικά, για να γνωρίζουν οι πολίτες πώς θα ελαφρυνθούν. Πρόκειται για ενισχύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δοθεί ως μέτρα στήριξης από το κράτος, για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στον παραγωγικό ιστό από την πανδημική κρίση, και για το λόγο αυτό είναι στο σύνολό τους αφορολόγητες.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή ενημερώνονται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των φορέων του Δημοσίου ότι θα πρέπει έως τις 29 Μαρτίου 2021 να έχουν στείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους, προκειμένου να ξεκινήσει η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Πέρσι η προθεσμία για την αντίστοιχη υποχρέωση ήταν έως τις 13 Μαρτίου, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Στην ΑΑΔΕ κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet να μπορεί να δέχεται φορολογικές δηλώσεις πριν από το Πάσχα, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και για τη λειτουργία των λογιστικών γραφείων, λόγω των εισηγήσεων από τους λοιμωξιολόγους για σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων στην Οικονομία. Στην Καραγεώργη Σερβίας 10, ουδείς, προς το παρόν, αποκλείει επανάληψη της περσινής μακρόσυρτης διαδικασίας υποβολής με τα αντίστοιχα προγράμματα διευκολύνσεων πληρωμής για τους φορολογούμενους με χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Οι αφορολόγητες αποζημιώσεις

Με βάση την εγκύκλιο δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο οι αποζημιώσεις:

 1. Ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που έλαβαν πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή συνολικά για 5 μήνες στη διάρκεια του 2020 και εισέπραξε 2.670 ευρώ για το εισόδημα αυτό, δεν θα κληθεί φέτος να πληρώσει φόρο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με καταγγελία από επιχειρήσεις – εργοδότες στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» περιοχές της χώρας.
 2. Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες.
 3. Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.
 4. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια, και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.
 5. Οι αποζημιώσεις απόλυσης έως 60.000 ευρώ.

Ποια επιδόματα εκπίπτουν φόρου

Η κυβέρνηση έχει δώσει και μία σειρά επιδομάτων και ενισχύσεων, που επίσης είναι αφορολόγητα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.

 1. Τα ποσά για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
 2. Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία.
 3. Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.
 4. Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19.
 5. Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και η οποία δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.
 6. Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης.
 7. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
 8. Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, η μηνιαία σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα ομογενών προσφύγων, οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.ά.
 9. Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
 10. Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, το οποίο δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»