Απόψεις

Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χαλάρωσης

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, «μα, τι πήγε στραβά και κάθε βδομάδα χιλιάδες επαγγελματίες ζούνε ένα μαρτύριο με το άνοιξε-κλείσε της Αγοράς και του Λιανεμπορίου;»

Xasapopoulos-Iordanis-e1574769421264-1

Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να πουν ότι οι βόλτες στην Ερμού, τους εμπορικούς πεζοδρόμους και στα πάρκα, επιβάρυναν σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική και τις άλλες πόλεις.

Άλλοι, πάλι, θεωρούν πως σε πολλές περιοχές δεν τηρούνται τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί . Και μάλιστα, πολλοί επαγγελματίες παρότι είναι υποχρεωτικά κλειστές οι επιχειρήσεις τους, συνεχίζουν χωρίς φώτα να εργάζονται κανονικά, ποντάροντας στην έλλειψη ελέγχων.

Η κυβέρνηση και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προσπάθησαν για ακόμη μία εβδομάδα να βρουν τη μαγική λύση και τη χρυσή τομή, για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι - στο μέτρο του δυνατού βέβαια.

Έτσι, ενώ πριν από μία-δύο βδομάδες η μείωση των κρουσμάτων έφερε το άνοιγμα της Αγοράς, των σχολείων και άρχισε να παίρνει σειρά και η Εστίαση, χρειάστηκαν μόνο 10 ημέρες για να «κοκκινίσουν» και πάλι πολλές περιοχές.

Οι ψύχραιμες φωνές λένε πως ήταν αναμενόμενο να διπλασιαστούν τα κρούσματα από τη στιγμή που αυξήθηκαν οι μετακινήσεις και άνοιξε η κοινωνική δραστηριότητα.

Ένα χρόνο τώρα, που η ελληνική κοινωνία παλεύει με την πανδημία, δεν έχει καταφέρει να βρει τη χρυσή ισορροπία και τον τρόπο για να ξεγελάσει τον κορωνοϊό.

Και αυτό, ίσως, είναι και το μυστικό. Με όλα μπορεί να τα βάλει ο άνθρωπος, όχι όμως με τη Φύση και τις πανδημίες.

Στην αρχή είχαμε μεγάλο κύμα αντιρρησιών. Κάποιοι αρνούνταν τις μάσκες και τις έκαιγαν στους δρόμους. Μετά ορισμένοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των πολίτων και να οργανώσουν συλλαλητήρια κατά του κορωνοϊού, στοχεύοντας να προκαλέσουν ακόμη και πολιτικές εξελίξεις.

Ήθελαν, με απλά λόγια, να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα «Αγανακτισμένων».

Όταν απέτυχαν, γιατί κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν στις ΜΕΘ, έβαλαν την ουρά κάτω από τα σκέλια.

Μετά προσπάθησαν να εμφανιστούν ως αρνητές των εμβολίων. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν αυτό που ο κ. Τσιόδρας και οι άλλοι λοιμωξιολόγοι έλεγαν από την αρχή. Πως πάντα προέχει η θωράκιση της ανθρώπινης ζωής.

Το κίνημα κατά των εμβολίων έσβησε όταν άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δόσεις και εμφανίστηκαν οι υπερήλικες στην ουρά.

«Χτύπα την για να σωθούμε», είπε χαρακτηριστικά ένας 85χρονος, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν πως κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των άλλων.

Όλα αυτά, μας έκαναν να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε, για μία ακόμη φορά, πως ο κορωνοϊός είναι ένας έξυπνος και ύπουλος ιός, που δύσκολα αντιμετωπίζεται με τον τρόπο ζωής που έχουμε.

Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Την απόλυτη καραντίνα. Την σταδιακή χαλάρωση, την εναλλάξ λειτουργία σχολείων και καταστημάτων.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα μέτρα άλλοτε αποδίδουν και άλλοτε όχι. Όποιος νομίζει ότι έχει τη μαγική λύση ας την εφαρμόσει πρώτα στον εαυτό του.

Γιατί έτσι είναι αυτή η αρρώστια. Και αφού τώρα τον έχουμε μάθει, πρέπει να προσαρμόσουμε τις ζωές μας ανάλογα. Μέχρι να έρθει το εμβόλιο, και αργότερα και τα φάρμακα αντιμετώπισής του.

Δείτε επίσης