Δένδιας από Κύπρο: Απαράβατος όρος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας έστειλε το δικό του μήνυμα από το βήμα του Economist στη Λευκωσία περί του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ο ίδιος διεμήνυσε την εν λόγω στάση ως ικανή συνθήκη και πολύτιμη για την ειρήνη στην περιοχή.

Χαρακτήρισε ωστόσο «όνειρο μακρινό» μια αντίστοιχη προοπτική σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλώντας για συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις συμφωνίες για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με γειτονικές χώρες της Ελλάδας, οι οποίες έχουν -όπως είπε- ρητή αναφορά στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι συμφωνίες αυτές δεν αποτελούν ούτε άμεση ούτε έμμεση απειλή για τρίτες χώρες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθεί τη συνεργασία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μέσω τριμερών και πολυμερών σχημάτων.

Πρόσθεσε εξίσου, πως τα σχήματα αυτά δεν αποσκοπούν στην περικύκλωση και στον αποκλεισμό της Τουρκίας, αλλά είναι ανοιχτά σε όλους, με τον απαράβατο όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Οκτάι για Κατεχόμενα: «Όποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατ. Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του»

Υπενθυμίζεται ότι τη χθεσινή ημέρα παρευρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι στην Κύπρο με αφορμή τον εορτασμό της 38ης επετείου του Ψευδοκράτους.

Εκεί, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα προκλητικός και απειλητικός, ενώ ήταν κάθετος όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας πως «όσοι ψάχνουν για περιπέτειες εκεί, θα λάβουν τις απαντήσεις τους».

«Δεν φτάνει που γίνεται αναφορά στη Μεσόγειο ως θάλασσα τραγωδίας λόγω των ανθρωπιστικών κρίσεων και τις εικόνες μεταναστών; Τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει μονομερείς ενέργειες για υδρογονάνθρακες. Να μην ανησυχούν καθόλου οι Ελληνοκύπριοι, δεν θα τους αφήσουμε μόνους, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεωτρήσεων από εκεί που σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Όποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει απάντηση», σημείωσε ο Οκτάι.

«Δεν θα ανεχθούμε ποτέ να αγνοούνται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας με ουσιαστικά βήματα», τόνισε ο Οκτάι, ο οποίος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως «η πρόταση που έχει καταθέσει ο Τατάρ» για το Κυπριακό, είναι η μοναδική που συζητά η Άγκυρα. «Δεν διαπραγματευόμαστε τη λύση των δυο κρατών. Ξεχνούν οι Ελληνοκύπριοι πως ήταν εκείνοι που κατέστρεψαν πρώτοι το κράτος σύμπραξης, το οποίο προσποιήθηκαν ότι ήθελαν και μετά το απέρριψαν;».