Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, τόνισε: «Η θέληση και η ελπίδα της Ελλάδας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία».

   «Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή και τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θεωρεί ότι αυτό βοηθάει τις χώρες αυτές, βοηθάει την Ευρώπη, μας βοηθάει όλους στη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας κίνησης και ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας και της οικονομίας», είπε ο κ. Δένδιας.

   Παράλληλα, τόνισε πως «βεβαίως μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».

   Σε ερώτηση σχετικά με την Αλβανία και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

   «Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή επιβολή απέναντι στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες των χωρών. Τις βλέπουμε σαν μία εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, όπως και τα θέματα που αφορούν την προστασία των περιουσιών, της περιουσίας γενικά, είναι ο σκληρός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να το βλέπουμε θετικά. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε κάτι, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση, ούτε η Αλβανία προσλαμβάνει την πορεία της προς την ημερομηνία και μετά την πορεία των διαπραγματεύσεων ως μια διαδικασία συμμόρφωσης και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

   Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και τι θα πράξει τότε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

   Παρατήρησε, ωστόσο, πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια».

   Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι η εξής: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από την πλευρά τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγομένης αιρεσιμότητας. Ο λόγος είναι προφανής: διότι θεωρούμε ότι η πλήρης πολιτική, οικονομική ένταξη όλων των χωρών στην ΕΕ, αφενός θα ωφελήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφετέρου διότι η ένταξη αφ εαυτής αλλά και ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη».

   Επισήμανε ότι «στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή» και πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικά ταυτισμένη με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής, καθώς με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγιση των χωρών αυτών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα 17 χρόνια μετά η Θεσσαλονίκη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς για την ενταξιακή προοπτική της περιοχής, σε μια προσπάθεια που θα κορυφωθεί με τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

   Η σημερινή Διάσκεψη προετοίμασε το δρόμο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερα αξία, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μια Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή, στον απόηχο της δυσάρεστης συγκυρίας του BREXIT, αλλά και στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, τις οποίες αν όχι κανένα, ελάχιστα κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους».

   Στη Διάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας (προεδρεύουσα της ΕΕ), του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ δεν κατάφερε να παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας (λόγω των προβλημάτων με τον κοροναϊό) και εκπροσωπήθηκε από τον Ιταλό πρέσβη.