Πολιτική

Δένδιας: Να έχουμε ομόνοια στη λήψη των σημαντικών εθνικών αποφάσεων

«Είμαστε πολύ μικροί για να μπορούμε να αντέξουμε διχόνοια στις υπαρξιακές μας επιλογές», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας

dendias-8

Στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα μας αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά με τίτλο «Διεκδικητικός Πατριωτισμός».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε σειρά προκλήσεων και έχω πει επανειλημμένως και απειλής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωτερική της πολιτική αποτελεί μόνο την απάντηση ή την αντίδραση σε αυτή την απειλή», ανέφερε χαρακτηριστικά, και εξήγησε ότι αυτό θα εγκλώβιζε τη χώρα.

Αναφορικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, περιέγραψε ότι τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Τουρκία με την οποία διαλέγεται, συναλλάσσεται η Ελλάδα σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία του 2000-2010. Είναι χαρακτηριστικό πως άλλαξε η Τουρκία όταν εμφανίστηκε το κύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», πρόσθεσε.

Για την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είπε ότι «είναι ένας από τους παίκτες που θα ήθελαν οι κοινωνίες αυτές να οπισθοχωρήσουν προς προηγούμενα σχήματα, η οποία χαλάει πάρα πολλά χρήματα για την, υποτίθεται, βελτίωση της μουσουλμανικής εκπαίδευσης στις χώρες αυτές, που όμως είναι ένα πρότυπο εκπαίδευσης που ανατρέχει σε άλλες εποχές, με άλλες αντιλήψεις, και στην πραγματικότητα συνιστά ένα νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό».

Ο κ. Δένδιας προέταξε την ανάγκη εθνικού ρεαλισμού και να μπορούμε να έχουμε ομόνοια στη λήψη των βασικά σημαντικών εθνικών αποφάσεων.

Για τη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, που θα γίνει την Παρασκευή, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής που θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα συνοδεύσει.

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που κλήθηκε η Ελλάδα, και πήγα στην Τρίπολη στην τελευταία διάσκεψη που οργάνωσε η προσωρινή κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία που συμμετέχουμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια λειτουργούσα οντότητα στη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, με κανέναν τρόπο δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων», σημείωσε. Εξήγησε πως είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «μετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων, και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό».

Σε ερώτηση του συγγραφέα του βιβλίου για το μέλλον της συμφωνίας με τη Λιβύη όσον αφορά την ΑΟΖ, είπε ότι στο παρελθόν με τη χώρα αυτή υπήρξε μακρά σειρά διαπραγματεύσεων και συμπλήρωσε ότι η διαφορά για την οποία δεν συμφωνήσαμε με την προ της πτώσης του Καντάφι Λιβύη ήταν της τάξης του 3% της θαλάσσιας έκτασης. Ανέφερε πως αν αυτή η συμφωνία είχε υπογραφεί, δεν θα υπήρχε το τουρκολιβυκό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα.

«Είμαστε πολύ μικροί για να μπορούμε να αντέξουμε διχόνοια στις υπαρξιακές μας επιλογές. Δεν μπορεί η χώρα να το έχει αυτό» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Παρά τις διαφοροποιήσεις, τα τελευταία χρόνια που ασκώ αυτά τα καθήκοντα υπάρχει μια κοινωνική ωριμότητα γύρω από τις αναγκαίες μεγάλες επιλογές».


https://twitter.com/NikosDendias/status/1458496546270552068?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7C

Δείτε επίσης