Τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με αφορμή την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις 1-2 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών και τον ενημέρωσε διεξοδικά για την τουρκική προκλητική στάση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική συμπεριφορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής και υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. 

Σημείωσε επίσης ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, όπως γίνεται γνωστό, ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε για την παρουσίαση της έκθεσης της ομάδας ειδικών που είχε ορίσει νωρίτερα ο ίδιος στο πλαίσιο της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030».

Στην έκθεση των ειδικών, στην οποία συμμετέχει και Τούρκος αξιωματούχος, αναφέρεται σύμφωνα με την ίδια πηγή ότι κρίνεται επιβεβλημένη για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ ο σεβασμός των κρατών-μελών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τον οργανισμό, καθώς και η αποφυγή χρήσης του για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνουν ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το δικαίωμα βέτο που διαθέτει κάθε μέλος της Συμμαχίας ώστε να «τιμωρήσει» χώρες με τις οποίες έχει διμερείς διαφορές, δημιουργώντας προβλήματα στην καλή λειτουργία του Οργανισμού.

Ο κατάλογος των χωρών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ιδιοτελών αυτών, όπως σημειώνουν, σκοπών της Τουρκίας είναι μακρύς: Αίγυπτος, Αρμενία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.

Στον κατάλογο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρέπει να προστεθούν και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, αφού η Τουρκία προσπαθεί να αποκλείσει την Κύπρο από τη συνεργασία αυτή.