Τσαβούσογλου: Έρχεται στην Αθήνα για τη ρεβάνς της Άγκυρας;

Όλα λειτούργησαν βάση σχεδίου, το οποίο είχε εδώ και αρκετές μέρες προετοιμαστεί με επάρκεια και μεγάλη προσοχή. Τα λάθη άλλωστε σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο συναντήσεων δεν συγχωρούνται. 

Η αποφασιστική αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήταν ένα «ξέσπασμα» της στιγμής. Μία τυχαία αντίδραση.

Αντιθέτως ήταν ένα από τα ενδεχόμενα που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συζητηθεί στις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν μία από τις πιθανότητες που είχαν τεθεί στο τραπέζι της προετοιμασίας. 

Όταν το μεσημέρι της Τρίτης περνούσε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Δένδιας για να μπει στο πρωθυπουργικό γραφείο είχε υπόψιν του όλα τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να καταλήξει το ταξίδι στην Τουρκία.

Μια επίσκεψη με χαμηλές προσδοκίες μεν, αλλά με πολλές δυσκολίες δε, όπως συμβαίνει στις περισσότερες συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ελλάδας Τουρκίας. Τα σενάρια αυτά τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση της Τρίτης η οποία κράτησε σχεδόν μία ώρα.

Ένα από αυτά, όπως επιμένει η ίδια πηγή, που αναλύθηκαν από τους δύο ήταν και αυτό η Τουρκία να επιλέξει την οδό της όξυνσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού. 

«Εφόσον συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός είχε πει στον κ.Δένδια να απαντήσει καταλλήλως» τονίζει πηγή του Μαξίμου, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το ότι ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Άγκυρα έτοιμος για όλα. Σε κάθε περίπτωση ο κ.Δένδιας ανέδειξε και στην Άγκυρα, παρουσία του Τούρκου ομολόγου, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιαυτό και ουσιαστικά είναι ευρωτουρκικό θέμα. Η παραδοχή αυτή αποτελεί το κομβικό στοιχείο που διέπει ολόκληρη την εξωτερική πολιτική της ΝΔ.