Στη συμβολή των προγραμματισμένων έργων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για την ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή  Nicola Battilana κατά την ομιλία του στην 24η Συζήτηση του Economist,  με θέμα “Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times”.

«Στο δεκαετές πλάνο 2021- 2030 ανάπτυξης ΕΣΦΑ,  ο ΔΕΣΦΑ έχει συμπεριλάβει έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ και μέσα από αυτό τίθενται οι βάσεις για νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική επικράτεια», είπε ο κ. Battilana.

Ο ίδιος σημείωσε πως  στόχος του προγράμματος είναι μέσω της προμήθειας εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου και ΥΦΑ να καταστεί η Ελλάδα σταυροδρόμι εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην ένταξη του ΔΕΣΦΑ στο έργο του Σταθμού Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, επισήμανε  το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας σε αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο.

Αποδεικνύοντας  δε τη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για αναζήτηση δυνατοτήτων που διαφοροποιούν τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, επεκτείνοντας τα όριά του σε διεθνή έργα και ευκαιρίες.

Τέλος, ο κ. Battilana αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό έργο του αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο έχει ωριμάσει για περισσότερο από έναν χρόνο, φέρνοντας τον ΔΕΣΦΑ πιο κοντά στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, μετά τη χορήγηση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών αδειών και το επιτυχημένο αποτέλεσμα του market test.

Να σημειωθεί πως ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Με εκτεταμένη εμπειρία και διαθέτοντας ένα υψηλότατης τεχνικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, ο Διαχειριστής  αποτελεί ταυτόχρονα τον πλέον κατάλληλο και αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεθνών ενεργειακών έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.