Διακοπές: Μικρές αποδράσεις για Αθηναίους - Μαζικές προκρατήσεις από ξένους τουρίστες

Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ύδρα, Πόρος, Αίγινα, Τζιά, αλλά και Μύκονος ή Νάξος είναι ορισμένοι από τους κοντινούς προορισμούς που τίμησαν για διακοπές δεόντως οι Αθηναίοι μετά την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και αρκετοί ξένοι τουρίστες, μετά το άνοιγμα του Τουρισμού.

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά για αυτές αλλά και για άλλες περιοχές, ακόμη και πιο μακρινές, όπως η Ρόδος και η Κρήτη, όπου είναι όλα έτοιμα εν αναμονή περισσότερων επισκεπτών.

Μπορεί οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις να είναι ακόμη πολύ περιορισμένες σε σχέση με την περίοδο προ του Covid-19, υπάρχει όμως μεγάλη δυναμική που προκύπτει από τις προκρατήσεις, τα τηλεφωνήματα και τα email.

Οι ξενοδόχοι που έχουν προσαρμόσει τις τιμές με ελκυστικά πακέτα προσφορών, ειδικά για τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ ή μπαρ, περιμένουν μεγάλη αύξηση από Ιούλιο, καθώς ο Ιούνιος, λένε, είναι μήνας προσαρμογής.

Ο κτηματομεσίτης Θέμης Μπάκας –πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου E-RealEstates– έκανε ειδική μελέτη μετά το άνοιγμα των πυλών του Τουρισμού, αλλά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» αναφέρει:

«Η σημαντικότερη κινητικότητα καταγράφηκε στους παραθαλάσσιους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή Πελοπόννησο ως προς τους Αθηναίους και Χαλκιδική για τους Θεσσαλονικείς και τους Βαλκάνιους. Παράλληλα, κινητικότητα καταγράφηκε σε νησιά που μπορεί κάποιος να προσεγγίσει οδικώς, όπως η Λευκάδα, καθώς και νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως Αίγινα, Ύδρα, Πόρος.

Λόγω των υγειονομικών δεδομένων και του γεγονότος ότι ο κορωνοϊός ζει ανάμεσά μας οι περισσότεροι επέλεξαν αυτοτελή διαμερίσματα ή κατοικίες (όχι βίλες) που τους προσέφεραν ιδιωτικότητα, ταυτόχρονα φυσικά με την πολυπόθητη χαλάρωση και αλλαγή παραστάσεων. Βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού, εκτός από το κόστος μετακίνησης, αποτέλεσε το καλό οδικό δίκτυο.

Γι’ αυτό, ίσως, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στη Μεσσηνία, στα παράλια της Ηπείρου (Ιόνια Οδός) και στα παράλια Θεσσαλίας και Φθιώτιδας.

Λόγω των σημερινών δεδομένων αποτελεί ευκαιρία η ανάδειξη νέων προορισμών, που μέχρι και σήμερα πολλοί από εμάς δεν τους γνωρίζουμε. Μιλάω για την Πελοπόννησο, που αυτή τη στιγμή προσφέρει περισσότερους από 47 παραθαλάσσιους προορισμούς: Γιάλοβα, Φοινικούντα, Βοϊδοκοιλιά, Κουρούτα, Ερμιόνη, Στούπα, Σελιανίτικα, Τράπεζα και άλλους».

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα φιλοδοξεί να υποδεχθεί αφενός πολύ περισσότερους ξένους τουρίστες από πέρσι, έστω και αν αρχίσουν να έρχονται μαζικά από τα μέσα καλοκαιριού, αλλά και να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο σε όλους. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Times» με βάση τα οποία η Ελλάδα καταγράφει αύξηση κρατήσεων πτήσεων από Βρετανούς τόσο σε σύγκριση με πέρσι (σχεδόν 40%) όσο και με το 2019. Προσδοκίες τρέφει η χώρα μας και για την αγορά της Γαλλίας, που παραδοσιακά εισφέρει μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης. Το γεγονός ότι ήδη από πέρσι κατάφερε να χτίσει ένα καλό brand name στους Γάλλους τουρίστες αποτυπώνεται ήδη στις φετινές κρατήσεις. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι πρώτη σε κρατήσεις στη Γαλλία, ενώ η αεροπορική εταιρία Transavia έχει αυξήσει κατά 40% τις διαθέσιμες θέσεις για Ελλάδα φέτος, προσφέροντας περί τις 1.100.000! ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία είναι επίσης χώρες με θετικά μηνύματα.

ΥΔΡΑ – «Έχουμε αρκετό κόσμο»

Η Ύδρα είναι ένα παραδοσιακό νησί, λίγη ώρα από την Αθήνα. Δεν έχει τόσα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά πολλά μικρά-μπουτίκ. Ταυτόχρονα, έχει πάρα πολλά σπίτια που ενοικιάζονται μέσα από τις πλατφόρμες. Επίσης, υπάρχουν περίπου 50 καταστήματα καφέ-εστίασης.

«Έχουν ανοίξει όλα, έχουμε αρκετό κόσμο, που κυρίως είναι στα σπίτια και όχι ακόμη στα ξενοδοχεία», δηλώνει ο κ. Κώστας Αναστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και για χρόνια δήμαρχος.

«Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι, ακολουθούν οι Έλληνες, μετά Ισραηλινοί και Βρετανοί, ενώ αναμένουμε αρκετούς Αμερικανούς. Έχει αρχίσει να έχει το λιμάνι μας αρκετά κότερα, τα οποία δίνουν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Τα γαϊδουράκια μεταφέρουν τους τουρίστες κανονικά, και αυτό δίνει τη μοναδική αυτή εικόνα της Ύδρας όπου οι μεταφορές δεν γίνονται με οχήματα. Έχουν ανοίξει και όλα τα μουσεία μας. Ευελπιστούμε ότι τον επόμενο μήνα θα έρθουμε πολύ κοντά στις κρατήσεις του 2019».

ΤΖΙΑ – Η μεγάλη απόδραση

H Τζιά απέχει μόλις μία ώρα από το Λαύριο και είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων για μία σύντομη απόδραση. Έχει μόλις πέντε ξενοδοχεία, περίπου 200 κλινών, ενώ ακόμη 100 και πλέον, διατίθενται μέσω διαμερισμάτων Airbnb. Στο Βουρκάρι και την Ιουλίδα υπάρχουν 15 καταστήματα εστίασης.

«Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την απαγόρευση έγινε η μεγάλη απόδραση», τονίζει η κ. Άννα Ασπιώτη, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Τζιά. «Το πλοίο της Παρασκευής και του Σαββάτου ήταν γεμάτο από Έλληνες, από 25 έως 45 χρόνων. Μπορεί να ήταν άνθρωποι που δεν είχαν ξαναέρθει στο νησί. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και του επόμενου, ενώ και για αυτό έχουμε πολύ θετικά μηνύματα. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουμε τόσες πολλές επιβεβαιωμένες κρατήσεις, οι προκρατήσεις, πάντως, είναι πιο αυξημένες ακόμη και από την αντίστοιχη περίοδο του 2019».

ΝΑΥΠΛΙΟ – «Είμαστε ακόμη χαμηλά»

Το Ναύπλιο, 145 χλμ. από την Αθήνα, διαθέτει περίπου 30 ξενοδοχεία και πολλές μικρές πανσιόν, συνολικά περί τις 2.000 κλίνες. Το 90% έχει ανοίξει.

«Οι κρατήσεις από το άνοιγμα της 15ης Μαΐου κυμαίνονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Ουσιαστικά η πόλη λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα χάρη στους Έλληνες ταξιδιώτες. Οι κρατήσεις ακόμη των ξένων, και μέχρι τέλος Ιουνίου, είναι κάτω από 10%. Η μεγαλύτερη ζήτηση ξεκινάει από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου. Ελπίζουμε σε επιμήκυνση της σεζόν, ώστε να μπορέσουμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να καλύψουμε ένα κομμάτι της. Ένα θετικό για μας είναι το Θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο κατά την περίοδο της λειτουργίας του, από τέλη Ιουνίου έως μέσα Αυγούστου, μας δίνει αρκετούς επισκέπτες, Έλληνες κυρίως, οι οποίοι συνδυάζουν θέατρο, επίσκεψη στα αξιοθέατα της πόλης, χαλάρωση και διασκέδαση», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Μωριάτης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η Μεσσηνία είναι προσφιλής προορισμός για διακοπές μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας. Η Καλαμάτα από την Αθήνα απέχει περίπου 270 χλμ, 3 ώρες δηλαδή με το αυτοκίνητο μέσω του νέου δρόμου. Υπάρχουν περίπου 30 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 1.000 κλινών, και πάνω από 200 καταστήματα καφέ και φαγητού.

«Τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαμε ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση, ο κόσμος είναι ακόμη επιφυλακτικός. Υπάρχει όμως δυναμική. Πολλοί ζητούν πληροφορίες διαρκώς από τηλέφωνο και email. To 90% είναι Έλληνες. Κακά τα ψέματα, τους ξένους τούς περιμένουμε από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Δυστυχώς, χάσαμε και φέτος τη χρονιά. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις προσδοκίες που είχαμε και τις προετοιμασίες που κάναμε. Οι συγκυρίες, το καθυστερημένο άνοιγμα, αλλά και οι απαγορεύσεις που έχουν ληφθεί, κυρίως από Μ. Βρετανία και Γερμανία, μας προσγείωσαν ανώμαλα», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Καραλής, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

ΠΟΡΟΣ – «Πάμε ικανοποιητικά»

Τα καλοκαίρια, ο Πόρος των 40.00 κατοίκων γίνεται πόλος έλξης για πάνω από 15.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Η απόσταση είναι μικρή από την Αθήνα, δύο ώρες με το αυτοκίνητο μέσω φέρι μποτ από Γαλατά και μόλις μία ώρα με ταχύπλοο από Πειραιά.

«Η κίνηση το πρώτο δεκαπενθήμερο είναι ικανοποιητική και πολύ ενθαρρυντική», μας λέει ο κ. Δημήτρης Στρατηγός, δήμαρχος από το 2006-2014 και παλαιότερα αντιδήμαρχος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με τουριστικά είδη στο κέντρο του νησιού. «Έχουν ξεκινήσει να έρχονται τα ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής. Κάθε ημέρα έχουμε 50-60 σκάφη και τα Σαββατοκύριακα πολύ περισσότερα. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, απ’ ό,τι μου λένε οι ξενοδόχοι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έχουν ήδη 80-90% πληρότητα. Όλα τα εστιατόρια και τα καφέ είναι ανοιχτά. Σαββατοκύριακα έχουμε πολλούς ημερήσιους επισκέπτες».

ΑΙΓΙΝΑ – «Υποτονικά τις καθημερινές»

Η Αίγινα είναι από τους πλέον κοντινούς προορισμούς για να ξεσκάσει κάποιος Αθηναίος, έστω και για λίγες ώρες. Διαθέτει 60 ξενοδοχεία με 3.500 κλίνες, ακόμη 1.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα και ένα μεγάλο αριθμό Airbnb.

«Από το άνοιγμα, η κίνηση είναι υποτονική τις καθημερινές και αυξάνεται τα Σαββατοκύριακα», δηλώνει ο κ. Σταύρος Καλαμάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων Αίγινας.

«Ενδεικτικά, το πρώτο Σαββατοκύριακο γέμισε περίπου το 25% των καταλυμάτων. Το δεύτερο γύρω στο 50%. Ως επί το πλείστον ήταν ζευγάρια, ανεξαρτήτου ηλικίας χωρίς παιδιά. Εν όψει και του ανοίγματος των σχολείων, προφανώς δεν είχαμε οικογένειες. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μία αύξηση των κρατήσεων από Έλληνες αλλά και ξένους, και αυτό μας κάνει αισιόδοξους. Όσον αφορά στην Εστίαση, ένα ποσοστό 40% έχει ανοίξει διστακτικά. Ο μήνας αυτός και ο επόμενος είναι μήνες προσαρμογής, άρα περιμένουμε τον Ιούλιο».

ΝΑΞΟΣ – «Πέντε κρατήσεις την ημέρα»

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετούς επισκέπτες, πάνω από χίλιους», δηλώνει ο Γιώργος Κάβουρας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων στη Νάξο.

«Το 20% είναι Έλληνες. Οι υπόλοιποι είναι στην πλειονότητα Γερμανοί, Αμερικανοί και κάποιοι Αυστριακοί. Πολλοί Έλληνες έρχονται μόνο για Παρασκευή – Σάββατο και αναχωρούν την Κυριακή. Οι τιμές είναι πολύ καλές για την περίοδο. Μπορεί να βρει κάποιος ένα καλό κατάλυμα με πρωινό αντί 20 έως 50 ευρώ. Καθημερινά γίνονται περίπου 10 αιτήματα σε κάθε ξενοδοχείο, εκ των οποίων τα 5 μεταφράζονται σε κρατήσεις, αλλά πάντα μιλάμε για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και λίγο τον Σεπτέμβριο. Τον Ιούνιο τον χάσαμε», εξηγεί ο κ. Κάβουρας.

Στη Νάξο δραστηριοποιούνται περίπου 250 επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάποιες βίλες, στο σύνολο 15.000 κλίνες, που μαζί με τα 150 ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 κλίνες.

ΜΥΚΟΝΟΣ – «Περιμένουμε τη μουσική»

Η Μύκονος είναι κατ’ εξοχήν για διασκέδαση που πολλοί νέοι χρειάζονται μετά από ενάμιση χρόνο απαγορεύσεων. Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου, κέντρων διασκέδασης και ξενοδοχείου στο νησί, στέκεται ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι.

«Οι περισσότεροι καλούν και ρωτούν πότε θα ανοίξει η διασκέδαση. Η έλλειψη μουσικής και η απαγόρευση μετά τα μεσάνυχτα τους στέλνουν, δυστυχώς, στους ανταγωνιστές, Μεξικό, Ντουμπάι κ.ά. Καλώς ή κακώς, η Μύκονος δεν είναι νησί όπου πάει κάποιος για να δει απλά το ηλιοβασίλεμα, θέλει να έρθει να διασκεδάσει. Συνολικά έχουμε περίπου 100.000 κλίνες, τα περισσότερα ξενοδοχεία όμως δεν έχουν ανοίξει. Είχαμε πολλές κρατήσεις από Βρετανούς, που ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή. Έχουμε, πάντως, αρκετούς επισκέπτες από ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία και Ελβετία. Ευελπιστούμε για μεγαλύτερη κίνηση μετά τις 15 Ιουνίου. Πολλοί Αθηναίοι μάς επισκέπτονται ακόμη και για μία ημέρα».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»