ΔιαΝΕΟσις: Έρευνα και καινοτομία, είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής συζήτησης

Στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας, αλλά και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, εστίασε ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, κατά την τοποθέτησή του, στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα  της διαΝΕΟσις.

«Έχουν τεθεί τρεις βασικές προτεραιότητες και αυτές είναι α) η αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας  με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, β) η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα και γ) η αποτελεσματικότερη σύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας», είπε ο κ. Δήμας.

Συνεχίζοντας, ανέφερε  πως παρεμβάσεις από το υπουργείο γίνονται σε τρία επίπεδα, αυτά των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, των επιχειρήσεων που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, και του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Μάλιστα, επισήμανε  πως ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις, είναι  μέτρα όπως η εξαίρεση των ερευνητών από το ενιαίο μισθολόγιο, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών, η υπογραφή συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, η σύνδεση έξι ερευνητικών κέντρων και τεσσάρων πανεπιστημίων της χώρας για την έρευνα για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και η βελτίωση των φορολογικών κινήτρων για την αύξηση δαπανών από τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Παίρνοντας τον λόγο, ο ένας εκ των δύο επιστημονικών υπεύθυνων  της μελέτης της διαΝΕΟσις Άγγελος Τσακανίκας,   (μαζί με τον Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου), διευκρίνισε  πως η μελέτη,  αποτελεί μία νηφάλια προσέγγιση που επιχειρεί την πληρέστερη δυνατή χαρτογράφηση του περιβάλλοντος και των προβλημάτων του πεδίου της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, λέγοντας :

 «Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν ένα σύστημα που διαπερνά όλες τις πολιτικές και τους κλάδους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η έρευνα και η καινοτομία, πρόσθεσε, είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής κουβέντας για τη χώρα».

Για να  υπογραμμίσει ότι  «Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε μια χώρα χαμηλού κόστους, στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουμε».

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ, μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις & Partner – Big Pi Ventures Αρίστος Δοξιάδης, έκανε λόγο  για  το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα, πως υστερεί σε όλα τα σημεία.

Σημείωσε  δε ότι σε κανένα σημείο η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίπεδο που βρίσκονται οι ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα στα οποία, όπως είπε, είμαστε σε σχετικά καλό επίπεδο,  «Στις νεοφυείς επιχειρήσεις πάμε σχετικά καλά»

Για να προσθέσει  ότι  οι λόγοι που επισήμανε για την αύξηση του αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων είναι η επιχειρηματική νοοτροπία η οποία υπάρχει στην Ελλάδα και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία

Κατά την τοποθέτησή του, ο διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, επικεντρώθηκε στη βασική έρευνα, στην οποία η χώρα μας σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις αλλά, παραδέχτηκε, θα μπορούσε σίγουρα να τα πάει πολύ καλύτερα.

Κατά τον κ. Νούνεση θα πρέπει να ανανεωθεί το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, καθώς η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επιφέρει  μια συστημική γήρανση.

Το ερευνητικό οικοσύστημα της Ελλάδας, ανάφερε, χαρακτηρίζεται από ώριμες και πολύ ώριμες ηλικίες και τούτο είναι κάτι που πρέπει να πάψει, ενώ επίσης τόνισε πως επιβάλλεται η τακτική δημιουργία νέων θέσεων, καθώς και το ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, η οποία «πρέπει να είναι συστηματική».

Κατόπιν, η Partner, Metavallon VC Μυρτώ Παπαθάνου εξήγησε  πως ο αριθμός προτάσεων από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση είναι ακόμα χαμηλός.

Από τις συνολικά 2.500 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Metavallon VC, ανέφερε, μόνο οι 118 προέρχονται από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Το πρόβλημα, όπως το περιέγραψε, οφείλεται α) στην αδυναμία μετασχηματισμού της τεχνολογίας σε εμπορεύσιμο προϊόν, πράγμα που θα μπορούσε να επιλυθεί με την εισαγωγή της συγκεκριμένης γνώσης στο κομμάτι της εκπαίδευσης,

β) η αδυναμία αναγνώρισης της εμπορικής αξίας για τον πελάτη, πράγμα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την εισαγωγή της έννοιας της επιχειρηματικότητας στη μαθησιακή διαδικασία, ακόμα και στις τεχνικές σχολές.

Και γ) στο ότι κάθε ερευνητική ομάδα θα πρέπει να επικεντρώνεται ολοκληρωτικά σε ένα πρότζεκτ που υποβάλλεται προς χρηματοδότηση και να είναι πλήρως στελεχωμένη ώστε η ιδέα της να λειτουργήσει και σε επιχειρηματικό επίπεδο

Όπως εκτίμησε, στην Ελλάδα οι περισσότεροι ερευνητές συμμετέχουν σε περισσότερα του ενός project αναζητώντας χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην είναι αφοσιωμένοι στην επιτυχία ενός συγκεκριμένου και «αυτό είναι ένα μοντέλο που στα Venture Capitals δεν λειτουργεί».

Ολοκληρώνοντας, η  Managing Director, e-fresh.gr. Ζήνα Μαυροειδή περιέγραψε πώς θα μπορούσε μια επιχείρηση να ενσωματώσει την καινοτομία στη λειτουργία της αλλά και πώς θα μπορούσαν να συνδεθούν επιτυχώς οι επιχειρήσεις με τον ερευνητικό κόσμο, με παραδείγματα από τη δική της επιχείρηση.

Υπογράμμισε ότι η καινοτομία προκύπτει από την ανάγκη κάλυψης μιας πραγματικής επιχειρηματικής ανάγκης και πως το αποτέλεσμά της πρέπει να είναι απτό και λειτουργικό.

Αναφορικά με τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, ανέφερε πως η όποια ιδέα ή εφεύρεση πρέπει να είναι πρακτική και εμπορική.

Πρέπει, είπε, ουσιαστικά να μπορεί να μετασχηματιστεί σε προϊόν με εμπορική αξία. Κατά τη γνώμη της, ο προσανατολισμός της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να είναι και σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, ανέφερε πως η αφετηρία αναζήτησης και αξιοποίησης της καινοτομίας για την επιχείρηση είναι το πρόβλημα και η ανάγκη επίλυσής του και πως η διαδικασία σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα

ίσως να ήταν πιο αποτελεσματική αν η επιχειρηματική κοινότητα έθετε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και χρήζουν επίλυσης στην ερευνητική κοινότητα.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, τόνισε πως είναι βασικό να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς σημαίνει έρευνα, τι καινοτομία και πώς συνδέονται οι δύο αυτές έννοιες, οι οποίες όταν ενωθούν με την επιχειρηματικότητα θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Αυτή υπογράμμισε, είναι και η απάντηση στο στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που χαρακτηρίζει τη χώρα μας και εμποδίζει την ανάπτυξή της.