Σήμερα στις 19:00 θα απευθύνει διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο προανήγγελε στον διάλογο που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συναγερμός σήμανε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τον σοκαριστικά υψηλό αριθμό 865 κρουσμάτων εντός μιας ημέρας, που θορύβησε ακόμη και αυτούς που στην κυβέρνηση ήταν της πιο ήπιας διαχείρισης.

Μετά την επιστροφή του ο πρωθυπουργός από την Κύπρο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την επιτροπή των λοιμοξιολόγων και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την άμεση αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων.

Θα ανακοινωθούν νέα αυστηρά μέτρα. Αυτά θα οριστικοποιηθούν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την επιτροπή των Λοιμοξιολόγων.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις  12.30 μετά τα μεσάνυχτα  έως τις 5 το πρωί, είναι πάνω στο τραπέζι.  Μια άλλη πρόταση είναι να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης πριν τα μεσάνυχτα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών.

Σε αυτό που εστιάζουν  στο Μέγαρο Μαξίμου, και σκοπεύουν να προβούν σε αυτά τα μέτρα είναι ότι  πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 37 έτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28 έτη. Αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καταδεικνύει ότι βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός που παρατηρείται, με συγκεντρώσεις και μεγάλο συγχρωτισμό σε πλατείες, μπαρ και χώρους που συχνάζουν κυρίως οι νέοι.