Σφοδρή σύγκρουση αναμένεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή, ημέρα ψήφισης του Προυπολογισμού 2021, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν μια μετωπική επίθεση για όλα τα θέματα από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να εστιάσει στο βαρύ οικονομικό πλήγμα που θα υποστεί ο επιχειρηματικός κόσμος   κατηγορώντας την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στις 9 το βράδυ και να συνοψίσει τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ θα δώσει έμφαση για τις καλύτερες ημέρες που έρχονται το 2021, πρώτον με την έναρξη του εμβολιασμού και δεύτερον με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην ελληνική οικονομία  μεγάλες εταιρείες.  Εκτός  από την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2021  χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:

– Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέχρι όλους τους μηχανισμούς της εξωστρέφειας της οικονομίας μας.

– Από την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενός νέου, εκσυγχρονισμένου ΟΑΕΔ, μέχρι τη στήριξη των συμπολιτών μας στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη που εισέρχονται στον δρόμο της απολιγνιτοποίησης.

– Και φυσικά, στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τεχνολογικός εξοπλισμός 112 εκ. ευρώ σε 560.000 νέους

Είναι χαρακτητιστικό, όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ότι σήμερα ανακοινώθηκε, ότι η  Κυβέρνηση επενδύει επιπλέον 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Ο Τεχνολογικός εξοπλισμός ύψους θα δοθεί σε 560.000 νέους μέσω voucher

Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Σημειώνεται ότι, ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου.