Πολιτική

Διάβημα στον Τούρκο Πρέσβη από το Υπουργείο Εξωτερικών

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΥΠΕΞ για τις προθέσεις της Τουρκίας για έρευνες στο Αιγαίο

υπουργείο εξωτερικών
Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή, όταν από το Σάββατο το βράδυ έφτασε στη Βασιλίσσης Σοφίας η πληροφορία ότι στις 30 Μαΐου υπεγράφησαν από τον Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ 7 αιτήματα εταιρειών πετρελαίου (τουρκικών κατά βάση) προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ), με τα οποία ζητούν την διενέργεια ερευνών σε περιοχές που βρίσκονται, εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά η Αθήνα θεωρεί ότι ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr ο Νίκος Δένδιας κάλεσε σε σύσκεψη τα κορυφαία στελέχη του ΥΠΕΞ και την αρμόδια διεύθυνση ελληνοτουρκικών, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και να αποφασιστεί η πρώτη αντίδραση, ενώ ενημερώθηκε και το μέγαρο Μαξίμου.Παράλληλα ενημερώθηκε το υπουργείο Άμυνας, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όταν οι διπλωμάτες ενημερώθηκαν από τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Μιχάλη Διάμεση πως οι Τούρκοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν έρευνες Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σοκαρίστηκαν, αλλά όπως έλεγε έμπειρος διπλωμάτης στο vradini.gr, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, απλώς περίμεναν λίγο αργότερα αυτή την κίνηση.

Κάποια από αυτά τα οικόπεδα που ζητούν να ερευνήσουν οι εταιρείες, βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Να θυμίσουμε ότι οι Τούρκοι ισχυρίζονται παγίως, ότι ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Κάτι που φυσικά αντίκειται στο Δίκαιο της Θάλασσας και ασφαλώς απορρίπτει μετά βδελυγμίας η Ελλάδα.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δεν προτίθεται να προχωρήσει εντός της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν σε κινήσεις που θα προκαλέσουν προβλήματα στον τουρισμό, για ευνόητους λόγους, αφού τα παράλια της Μικράς Ασίας, ζουν κυριολεκτικά από τους ξένους τουρίστες.

Αντίδραση Δένδια

Όμως κατά τον Οκτώβριο, η ελληνική πλευρά περιμένει τις τουρκικές κινήσεις και γιαυτό ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε σκληρή δήλωση-προειδοποίηση.“Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει” ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει αντίδραση.

“Καυτό” Φθινόπωρο

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, οι Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι Τούρκοι θα κάνουν την κίνησή τους.Κι όπως λένε, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή στην περίπτωση παραβίασης του ελληνικού θαλάσσιου χώρου στα 6 μίλια, πέρα από την αποτροπή των ερευνών, διότι οποιαδήποτε άλλη στάση θα σημάνει ντε φάκτο αναγνώριση της αλλαγής του status quo του Αιγαίου. Το ότι ζητούν να κάνουν έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, είναι κάτι που ανέμεναν όσοι μελετούσαν εισ βάθος τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά την κατάθεση του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει χωρίσει την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου σε συνολικά 24 οικόπεδα.

Η περιοχή αυτή σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το παράνομο μνημόνιο, εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης. Η δημοσίευση της πράξης, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, είναι επί της ουσίας το τελευταίο βήμα πριν από την οριστική παραχώρηση συμβολαίων επί των 24 οικοπέδων στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.Σύμφωνα με βετεράνο διπλωμάτη το επόμενο στάδιο αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εκ μέρους της Τουρκίας θα είναι στο Καστελόριζο, με βάση τις προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου που αποτελεί πλέον “πιλότο” αμφισβητήσεων.

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη από ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με Διπλωματικές πηγές νωρίτερα, εκκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δείτε επίσης