125 περιστατικά αστυνομικής βίας σε σαράντα πολιτείες των ΗΠΑ ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές και διαδηλώτριες, δημοσιογράφους και άλλους παρευρισκόμενους, κατά την διάρκεια εκδηλώσεων, διαδηλώσεων και πορειών του κινήματος «Black Lives Matter», καταγράφει διαδραστικός χάρτης που παρουσίασε η Διεθνής Αμνηστία.

   «Η ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ένα σοκαριστικό φάσμα παραβιάσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας το 80% των πολιτειών των ΗΠΑ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη «χαρτογράφηση» ξεκίνησε στις 26 Μαΐου και τα διαθέσιμα δεδομένα είναι μέχρι τις 5 Ιουνίου. Για να αξιολογήσει αυτά τα περιστατικά, το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας συγκέντρωσε σχεδόν 500 βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

   Στη συνέχεια, αφού αυτό το ψηφιακό περιεχόμενο επαληθεύτηκε, εντοπίστηκε η γεωγραφική τοποθεσία του, και αναλύθηκε από ερευνητές με εμπειρία στα όπλα, τις αστυνομικές τακτικές και τους διεθνείς και αμερικανικούς νόμους που διέπουν τη χρήση βίας.

   Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να πάρουν συνέντευξη από τα θύματα και να επιβεβαιώσουν τη συμπεριφορά της αστυνομίας με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εκστρατεία και συλλογή υπογραφών απαιτώντας μεταρρυθμίσεις για την αστυνόμευση των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, όπως τον τερματισμό των εξωδικαστικών εκτελέσεων των μαύρων και τη λογοδοσία για τους θανάτους τους μέσω ανεξάρτητων, αμερόληπτων ερευνών που οδηγούν σε αποζημιώσεις για τα θύματα και τους επιζώντες.