Νέος εμφύλιος στη Δικαιοσύνη καθώς 92 δικαστές εκφράζουν την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της από 24.2.2021 ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Πρόκειται για 92 δικαστές από τον βαθμό του αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου έως του Ειρηνοδίκη, μέλη της ΕΔΕ. 

Όπως αναφέρουν, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ εκφράζει τις προσωπικές μόνον απόψεις των συντακτών του κειμένου και φυσικά όχι του συνόλου των δικαστών και δη των μελών της Ένωσης.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές και τους σκοπούς του καταστατικού της Ένωσης.

«Κατόπιν αυτών, ως άμεσα θιγόμενοι, καλούμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να σταθεί με νηφαλιότητα στο ύψος των περιστάσεων, σταθμίζοντας με ωριμότητα και αντικειμενικότητα τις ενέργειές της, ώστε αυτές να μην προσβάλλουν το κύρος του Σώματος και κατ’ ακολουθίαν της Δικαιοσύνης» σημειώνει.

Οι 92 υπογράφοντες την ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της ΕΔΕ

Η ΕΔΕ είχε κάνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από τη συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τον δικαστικό «εμφύλιο»

Νωρίτερα, η Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησαν σε παρέμβαση στο ζήτημα με κοινή τους δήλωση.

Η Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο Βασίλειος Πλιώτας ξεκαθάρισαν πως η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι συγκεκριμένες αποφάσεις υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από τον νόμο τρόπο, και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα.