Δήμας: «Θράσος να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κριτική για το κοινωνικό μέρισμα» |

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, τόνισε ότι «είναι τουλάχιστον θράσος το να κάνει κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή διανέμουμε το κοινωνικό μέρισμα σε κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες» με αφορμή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προσπαθούμε μέσα στο μέτρο του δυνατού να ενισχύσουμε κάποιες κοινωνικές ομάδες, που πράγματι έχουν ανάγκη αυτήν τη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε πριν κάνει αυτές τις δηλώσεις να κάνει την αυτοκριτική του, διότι αυτοί ήταν που ανεβάσανε τη φορολογία, υπερφορολόγησαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα ένας στους δύο πολίτες να οφείλουν χρήματα στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφερε ο κ. Δήμας.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι πώς μπορούν να γεννηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μειώνουμε και τη φορολογία για τις επιχειρήσεις και τη φορολογία στο μέρισμα των επιχειρήσεων προσπαθώντας ακριβώς να δώσουμε τη δυνατότητα για μεγαλύτερη κερδοφορία. Το ίδιο κάνουμε και για τα νοικοκυριά. Ο στόχος είναι να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει μπρος η οικονομία είναι μέσα από την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε επιπλέον κίνητρα πρέπει πρώτα να μειώσουμε τη φορολογία. Αυτό κάνουμε βήμα-βήμα και πάντοτε μέσα στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική για την έρευνα, ο αρμόδιος υφυπουργός εξήγησε ότι «στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές και πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία έχουν παγκοσμίου επιπέδου ερευνητικά αποτελέσματα», όμως «αυτό το οποίο δεν έχουμε καταφέρει στη χώρα μας είναι να μπορέσουμε να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα που παράγεται με την επιχειρηματικότητα, με την καινοτομία», άρα «εκεί πέρα πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».

Τόνισε, δε, ότι «ακόμη και η επένδυση στην έρευνα μπορεί να γίνεται και με ιδιωτικά κεφάλαια, άρα βελτιώνοντας τις συνθήκες και προσελκύοντας μεγάλες εταιρείες ή ακόμη και εταιρείες που έχουν ήδη δραστηριότητα στη χώρα, να επενδύσουν, να φτιάξουν τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως έχουν ανακοινώσει η Pfizer και η Cisco ότι θα κάνουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες εταιρείες, καταφέρνουμε και να ανοίγουμε νέες θέσεις εργασίας επαναπατρίζοντας επιστήμονές μας από το εξωτερικό αλλά και να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου στην έρευνα στη χώρα μας».

Για τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δήμας επισήμανε ότι «ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για το κέντρο καινοτομίας της Αθήνας και λίγο αργότερα και της Θεσσαλονίκης». «Θα είναι φυσικοί χώροι, στους οποίους θα βρίσκονται μαζί μεγάλες επιχειρήσεις, startuppers, ερευνητές και θα δημιουργούνται ουσιαστικές συνέργειες. Ο στόχος μας, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε startuppers, funds ή και ερευνητές από βαλκανικές χώρες, με αποτέλεσμα να γίνουν πράγματι η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα το επίκεντρο των Βαλκανίων στη νεοφυή επιχειρηματικότητα», διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ