Στην δύσκολη συγκυρία που κατατίθεται ο προϋπολογισμός, λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας και στο έργο του υπουργείου,  υλοποιώντας παρά την κρίση, με το παραπάνω το πλάνο για την ενίσχυση της έρευνας και την καινοτομίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, κατά την εισήγησή του για την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού.

«Η ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2021 έρχεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, την εθνική οικονομία και την καθημερινότητα όλων μας, εξαιτίας των επιπτώσεων της Πανδημίας», είπε ο κ. Δήμας, στην ομιλία του.

Κατά τον ίδιο, «Το 2021 είναι μία χρονιά ελπίδας για ισχυρή ανάκαμψη και σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και  Επενδύσεων καταφέραμε παρά την κρίση του Covid19 να υλοποιήσουμε με το παραπάνω το πρόγραμμα μας για την έρευνα και την καινοτομία.

Διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε την φυγή των «μυαλών» μας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στην Ελλάδα.

Αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Προώθηση κίνητρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D)

Οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:

Τα φορολογικά κίνητρα που αφορούν την αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών Ε&Α που είναι σε ισχύ από 01.09.2020.

Από το 130% ανεβάσαμε το ποσοστό στο 200%, την δημιουργία του ElevateGreece, την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους, την δρομολόγηση Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη – ThessIntec

τις δράσεις ΕΣΠΑ όπως το Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την περεταίρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α και την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας».