Δημόσια διαφωνία Μητσοτάκη - Σασόλι για τους Αφγανούς μετανάστες | bled

Ζωηρό διάλογο στο πλαίσιο του Bled Strategic Forum στη Σλοβενία είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, με αφορμή τις μεταναστευτικές ροές που αναμένει η Ευρώπη λόγω της ανάληψης της εξουσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε Αφγανούς πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την επανάληψη των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. «Εκπροσωπώ μια χώρα που υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και σημαντικών λαθών από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο έχουμε συμφωνήσει στη διαφύλαξη των συνόρων μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά παράλληλα πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές και σε όσους κερδίζουν από το δράμα ανθρώπων ότι δεν θα επαναλάβουν όσα έκαναν στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο κ. Σασόλι, απατώντας στον κ. Μητσοτάκη, υπενθύμισε ότι ήταν ένας εκ των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που βρέθηκε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 για να δείξει στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Ελλάδα πρέπει να προστατευτούν για το κοινό καλό. «Καμία χώρα δεν θα αφεθεί μόνη της λόγω της γεωγραφικής της θέσης όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η μετανάστευση. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της όπως καμία άλλη χώρα της Μεσογείου ή της Βαλτικής. Χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να προχωρήσουμε πέρα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, τα κράτη – μέλη, δηλαδή οι κυβερνήσεις δεν δίνουν στην ΕΕ τη δύναμη για να το πράξει», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.