
Η προσάραξη του φορτηγού πλοίου Ever Green στη Διώρυγα του Σουέζ, την οποία έχει κλείσει κάθετα και εμποδίζει οποιαδήποτε διέλευση πλοίου, έχει προκαλέσει ένα «έμφραγμα» στη διώρυγα, μοναδικό στα χρονικά.
Από ριπή ανέμου παρασύρθηκε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και προσάραξε μέσα στη Διώρυγα του Σουέζ, κλείνοντας μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το «κόλλημα» του Ever Given έχει καθυστερήσει εδώ και ημέρες τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών αξίας 9,6 δισ. δολαρίων ανά ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημιά περίπου 400 εκ. την ώρα ενώ υπάρχουν σοβαροί φόβοι για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου.
- Διαβάστε ακόμη: Τέσσερα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη διώρυγα του Σουέζ
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv, από την Τρίτη περιμένουν περισσότερα από 30 πετρελαιοφόρα για να περάσουν τη Διώρυγα και από τις δυο μεριές της.

Ήδη οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες οδηγούν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, κάτι που θα προκαλέσει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο εβδομάδων στα δρομολόγια.
- Διαβάστε ακόμη: Διώρυγα του Σουέζ: Το «κολλημένο» Ever Given αναγκάζει τάνκερ να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις
Σύμφωνα με στοιχεία του Guardian, η προσάραξη εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά άνω των 9,5 δισ. δολαρίων ενώ επτά τάνκερ που μετέφεραν υγροποιημένο φυσικό αέριο άλλαξαν δρομολόγιο σήμερα.
Ραγδαία η αύξηση του κόστους μετακίνησης και των αγαθών
Σε δημοσίευμα του Reuters, αναφέρεται πως οι τιμές αποστολής των πετρελαιοφόρων προϊόντων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε αυτήν την εβδομάδα.

Το μεγαλύτερο αντίκτυπο, σύμφωνα με αναλυτές, θα παρουσιαστεί στα μικρότερα δεξαμενόπλοια, η νάφθα και το μαζούτ, σε περίπτωση που η Διώρυγα μείνει κλειστή για εβδομάδες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει κλείσει…
Το 1956, ο Αιγύπτιος ηγέτης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανακοίνωσε την κρατικοποίηση της διώρυγας, κάτι που εξόργισε Γαλλία και Βρετανία, οδηγώντας τους να καταστρώσουν μυστική στρατιωτική επέμβαση με τη βοήθεια του Ισραήλ.
Η επέμβαση απέτυχε, ωστόσο η διώρυγα παρέμεινε κλειστή μέχρι το 1957. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, τον Ιούνιο του 1967 και επειδή ουσιαστική η Αίγυπτος βρισκόταν ακόμη σε πόλεμο με το Ισραήλ, η διέλευση από τη διώρυγα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη γι’αυτό και το κανάλι παρέμεινε κλειστό για περίπου οκτώ χρόνια.
Καθησυχαστικοί οι ενεργειακοί όμιλοι για τις επιπτώσεις από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι στο ερώτημα για πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με ενεργειακά προϊόντα, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της διώρυγας του Σουέζ.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδια στελέχη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων: «Δεν έχουμε προγραμματισμένη αγορά αργού από τον Περσικό Κόλπο τον επόμενο μήνα. Ως εκ τούτου, ο εφοδιασμός των διυλιστηρίων του ομίλου μας δεν θα επηρεασθεί από το συμβάν στη διώρυγα του Σουέζ».
Στο ίδιο πνεύμα, πηγές του ΔΕΣΦΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού της αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου (το οποίο μεταφέρεται με πλοία) στη Ρεβυθούσα, προσθέτοντας ότι το επόμενο φορτίο ΥΦΑ αναμένεται από τις ΗΠΑ.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρακολουθούν τις εξελίξεις καθώς το μπλόκο στη διέλευση πλοίων από το Σουέζ έχει ευρύτερες επιπτώσεις τόσο στην περιφερειακή όσο και στη διεθνή αγορά, όχι μόνο ενεργειακών προϊόντων αλλά συνολικά στο εμπόριο που διεξάγεται δια θαλάσσης.
Η διώρυγα έκλεισε το βράδυ της Τρίτης εξαιτίας της προσάραξης πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μήκους 400 μέτρων.