Διπλασιάστηκαν μέσα σε 24 ώρες τα κρούσματα στη Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι η δεύτερη λιγότερο εμβολιασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διπλασιάστηκε μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρουμανία, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στη διάρκεια των γιορτών.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι κατά το πέμπτο κύμα της πανδημίας μπορεί να καταγραφούν διπλάσια κρούσματα σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Η Ρουμανία είναι η δεύτερη λιγότερο εμβολιασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 40% του πληθυσμού.

Οι νέες μολύνσεις κατά τις προηγούμενες 24 ώρες έφθασαν τις 3.900, υπερδιπλάσιες από εκείνες της Δευτέρας, αλλά ακόμη μακριά από το ρεκόρ των 18.863 κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία. Σαράντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Καθώς οι μαθητές έχουν επιστρέψει στις τάξεις, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

«Θα δούμε πιθανόν μια ταχύτερη αύξηση των κρουσμάτων γύρω στις 15 Ιανουαρίου», είχε δηλώσει χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Antena 3, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μένει να δούμε πόσα κρούσματα θα έχουμε στο πέμπτο κύμα, υπολογίζουμε ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων».

Κατά την κορύφωση του τέταρτου κύματος στα τέλη Οκτωβρίου και το Νοέμβριο, η Ρουμανία βρέθηκε στην κορυφή των παγκόσμιων καταλόγων με τους θανάτους από το νέο κορονοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκους. Μέχρι στιγμής η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 58.866 κατοίκους αυτής της χώρας που έχει πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τον Οκτώβριο, οι ρουμάνοι γερουσιαστές απέρριψαν με μικρή πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που απαιτούσε από το ιατρικό προσωπικό, τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και αυτούς των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών να έχουν υγειονομικό πιστοποιητικό για την Covid-19, μια πρόβλεψη που είχε στόχο την προώθηση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Έκτοτε ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει συζητήσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαιτεί το υγειονομικό πάσο από τους περισσότερους εργαζόμενους, όμως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το στείλει για έγκριση στο κοινοβούλιο.

Το Δεκέμβριο, διαδηλωτές υποστηριζόμενοι από ένα υπερεθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εισβάλουν δια της βίας στο κοινοβούλιο, σε μια απόπειρα να εμποδίσουν την έγκριση ενός τέτοιου νόμου.