Το κίνητρο του ηθικού αυτουργού που, όπως φαίνεται, παρήγγειλε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ψάχνουν οι έμπειροι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και όσων άλλων αστυνομικών υπηρεσιών εμπλέκονται, ώστε να έχουν μία κατεύθυνση στις έρευνές τους, καθώς μέχρι τώρα παραμένουν όλα ανοιχτά. Εξετάζεται αν από πίσω κρύβονται μέλη της «Greek Mafia» όπως ήταν το αρχικό σενάριο, ή άλλα πρόσωπα που θα τον ήθελαν για κάποιο λόγο νεκρό ή και τρομοκρατία – σενάριο που έχει απομακρυνθεί. Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι αν δεν στόχευαν απλά να τον σταματήσουν να γράφει στην ιστοσελίδα του bloko.gr, να του κλείσουν το στόμα ώστε να μην καταθέσει σε δικαστική υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τους φυσικούς αυτουργούς εκπαιδευμένους, επισημαίνοντας πως είχαν ξανακάνει παρόμοιο έγκλημα στο παρελθόν.

Ο ένας από τους δύο δράστες, ο εκτελεστής, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ στο όπλο του εκτιμάται πως είχε αφήσει 3 σφαίρες στη θαλάμη (από τις 16 που παίρνει) και δεν τις εξάντλησε όλες πάνω στον αδικοχαμένο δημοσιογράφο, σε περίπτωση που υπήρχε εκείνη τη στιγμή συμπλοκή με την Αστυνομία.

Σίγουρα –τονίζουν οι αστυνομικοί– είχε και άλλες γεμιστήρες πάνω του και έβαλε καινούργια στην πορεία πάνω στο σκούτερ. Όπλο είχε σίγουρα, λένε, και ο μπροστινός, αλλά και όσοι άλλοι ήταν τριγύρω. Στη μαφιόζικη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ πήραν μέρος τρεις ομάδες κακοποιών, εκτιμάται. Μία ομάδα παρακολούθησης, που ενδεχομένως να ενημέρωνε, μία κρούσης, δηλαδή οι δύο δράστες πάνω στο σκούτερ τύπου Beverly, και μία διαφυγής. Η τελευταία ομάδα φαίνεται ότι πήρε και απομάκρυνε τον εκτελεστή, καθώς σε βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί φαίνεται ο οδηγός να κινείται αργότερα μόνος του στην οδό Αγίου Δημητρίου με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες και κάμερες φανέρωσαν το δρομολόγιο διαφυγής: από τη Γρανικού στην Καρυάτιδος και μετά στη Μεγίστης, όπου τους εντόπισε κάμερα ασφαλείας με τον εκτελεστή να κρατά μπροστά του ακόμα το όπλο. Έτσι εξάγεται και το συμπέρασμα ότι δεν άφησαν το σκούτερ κάπου εκεί κοντά, αλλά το έχουν κρύψει κάπου αλλού, ή το έχουν αποσυναρμολογήσει ή και να το έχουν ρίξει στη θάλασσα, γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί υποθαλάσσιος ανιχνευτής μετάλλων.

Απάντηση αναζητείται και για την προέλευση των φυσικών αυτουργών, που με βάση τις εκτιμήσεις μπορεί να φτάνουν και τα έξι άτομα. Το ενδεχόμενο να πρόκειται για αλλοδαπό επαγγελματία εκτελεστή ή εκτελεστές που ήρθαν μόνο γι’ αυτό το λόγο στην Ελλάδα, απομακρύνεται, γιατί σε μία παλαιότερη περίπτωση συμβολαίου θανάτου το 2018, που εξιχνιάστηκε εν μέρει, η εντολή είχε δοθεί μεν σε αλλοδαπούς εκτελεστές-«τουρίστες», αλλά προερχόταν και ο εντολέας από το εξωτερικό, πιθανότατα την Αυστραλία.

Στην περίπτωση Καραϊβάζ είναι απίθανο να δόθηκε η εντολή από το εξωτερικό, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο οι εκτελεστές να είναι από άλλες χώρες, λόγω του Covid-19 και των λίγων πτήσεων που γίνονται σε αυτή τη φάση. Άρα, εκτιμάται πως είναι είτε ποινικοί κρατούμενοι που πήραν κάποια άδεια είτε ντόπιοι, ή αλλιώς από τη γειτονική Αλβανία. Ερώτημα, επίσης, είναι η χρήση του γεμιστήρα με λάθος σφαίρες, όπως λένε αστυνομικοί, καθώς χρησιμοποιήθηκαν οι κοινές με το χάλκινο περίβλημα για να είναι πιο διατρητικές, χωρίς όμως να εξαλείφει πλήρως το θόρυβο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτήκοων μαρτύρων που άκουσαν υπόκωφο θόρυβο, σα να σκάει εξάτμιση. Οι αξιωματικοί βλέπουν καθαρά ένα συμβόλαιο θανάτου από πίσω, με εντολέα κάποιον που τον ήθελε νεκρό. Υπολογίζουν ότι την τελευταία 20ετία έχουν εκτελεστεί περίπου 60 συμβόλαια, ενώ τονίζουν ότι τελευταίως άτομα από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την εκτέλεση χωρίς ιδιαίτερα υψηλή αμοιβή.

Είχαν προσπαθήσει ξανά να τον σκοτώσουν;

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται τα δρομολόγια του δημοσιογράφου όλες τις τελευταίες ημέρες, σε μία προσπάθεια να φανεί από κάποια κάμερα αν οι δράστες είχαν προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν και νωρίτερα, ή αν απλά τον παρακολουθούσαν.

Την Τετάρτη ο Καραϊβάζ έφυγε κανονικά λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι που τελείωσε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο STAR, όμως πήγε και πήρε από τη δουλειά τη σύζυγό του. Καθυστέρησαν χρονικά, αλλά επέστρεψαν στο σπίτι μαζί. Την Πέμπτη, λόγω της θεματολογίας στην εκπομπή, ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε μία ώρα νωρίτερα, στις 13.00, και έφτασε στο σπίτι του στις 13.30, ανατρέποντας, ίσως, και πάλι τον όποιο σχεδιασμό. Την Παρασκευή όμως, έκανε κανονικά το δρομολόγιο ρουτίνας: 14.20 έφτασε στο σπίτι του. Δε βρήκε να παρκάρει έξω ακριβώς από την πολυκατοικία, αφού στο πάρκινγκ είχε παρκάρει ο γιος του το καινούριο του αυτοκίνητο. Έξω από την πολυκατοικία υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα παρκαρισμένα και έτσι αναγκάστηκε να φτάσει στο παρκάκι, περίπου 90 μέτρα μακριά. Οι αστυνομικοί εξετάζουν, λοιπόν, και την πιθανότητα συνεργοί των δύο δολοφόνων να είχαν πιάσει με δικά τους οχήματα το χώρο έξω από το σπίτι του, ώστε να τον εξαναγκάσουν να εκτεθεί περπατώντας για κάποια λεπτά στο δρόμο.

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, η σύζυγός του παραχώρησε την πρώτη της κατάθεση στις Αρχές. Σύμφωνα με το STAR, είπε πως ο άνδρας της δεν της είχε αποκαλύψει ποτέ ότι δεχόταν απειλές. «Δεν μου είχε πει ποτέ για απειλές. Δεν δεχόταν απειλές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ήταν ένας καλός οικογενειάρχης, πατέρας και σύζυγος». Μάλιστα, είπε πως οι δύο τους έβγαιναν συχνά για καφέ και τα βράδια είχαν κοινές εξόδους με οικογενειακούς φίλους. Σύμφωνα με την ίδια, ο δολοφονημένος δημοσιογράφος πήγαινε καθημερινά στη δουλειά του και επέστρεφε αμέσως σπίτι, ενώ όταν καθυστερούσε, είχε επαγγελματικές συναντήσεις με συνδικαλιστές αστυνομικούς και άλλους.

Το λογισμικό έξυπνης νοημοσύνης

Όλα τα στοιχεία, καταθέσεις, βίντεο, κινητά τηλέφωνα και ευρήματα από τον τόπο της δολοφονίας εισάγονται αυτή τη στιγμή σε ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα της ΙΒΜ που λέγεται I2.

«Αυτό το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για το οργανωμένο έγκλημα αναμένεται να δώσει τους ρόλους των υπόπτων», δηλώνει ο Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός ερευνητής, ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που το έχει χειριστεί αρκετές φορές και αυτός παλαιότερα. «Είναι ένα πρόγραμμα ανάλυσης πληροφοριών και δεδομένων το οποίο χρησιμοποιείται, σε σοβαρές υποθέσεις μόνο, από την Ελληνική Αστυνομία. Πληκτρολογείς τους ρόλους που έχει ο καθένας, καταθέσεις μαρτύρων, προσθέτεις υλικά από βίντεο και άλλα στοιχεία, και εν συνεχεία αυτό το λογισμικό έξυπνης νοημοσύνης δίνει όλη τη δομή της οργάνωσης. Αρχηγός, υπαρχηγός και ο ρόλος του καθενός. Ποιος μιλούσε με ποιον κ.λπ. Εκατοντάδες φορές έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα από την Ελληνική Αστυνομία. Ο εισαγγελέας αυτό διαβάζει πάντα. Χρησιμοποιείται στα οργανωμένα εγκλήματα, γιατί υπάρχει πληθώρα δεδομένων που πρέπει κάπως να μπουν σε μία σειρά. Έχει αγοραστεί από πολλές άλλες χώρες».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»