Συνεντεύξεις

Δόμνα Μιχαηλίδου: Όταν έκανα το εμβόλιο μου έφυγε ο φόβος

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Βαγγέλη Γιακουμή, η υφυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα των αλλαγών που θεσπίζονται στην κοινωνική πολιτική

Δόμνα Μιχαηλίδου: Όταν έκανα το εμβόλιο μου έφυγε ο φόβος
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου τονίζει ότι «Στην κοινωνική πολιτική δεν χωρούν ιδεοληψίες και παρωχημένες αντιλήψεις, που εκχωρούν μονοπώλια σε συγκριμένους πολιτικούς χώρους».

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα των αλλαγών που θεσπίζονται στην κοινωνική πολιτική. Γι’ αυτό, και όπως εξηγεί, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μείωσε καμία κοινωνική δαπάνη, αλλά κινήθηκε σε τρεις άξονες για να τις αυξήσει. Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στην πορεία των εμβολιασμών αποκαλύπτοντας τη δική της εμπειρία.

Κυρία υφυπουργέ, πρόσφατα θελήσατε να δώσετε ένα μήνυμα κάνοντας δημόσια το εμβόλιο κατά του Covid-19, και μάλιστα αυτό της AstraZeneca. Γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να στείλετε αυτό το μήνυμα και με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ίσως γιατί δέχεται «βολές» και αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του;

«Το καλύτερο εμβόλιο για μένα ήταν το γρηγορότερο. Έκανα το πρώτο εμβόλιο που ήταν διαθέσιμο στην ηλικιακή μου ομάδα. Είχα μεγάλη αγωνία να έρθει η στιγμή αυτή, ώστε να εργάζομαι αλλά και να συναντώ χωρίς φόβο τους δικούς μου ανθρώπους. Λόγω θέσης, θέλω να επισκέπτομαι πολύ συχνά δομές που φιλοξενούν συμπολίτες μας ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, για να συζητώ και να κατανοώ την καθημερινότητά τους. Αλλά και στην οικογένειά μου, οι γονείς μου ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχω την ανάγκη να τους συναντώ με ασφάλεια.

Η άμεση ανταπόκριση και η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας μας έδωσε σε ελάχιστο χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά. Εμπιστεύομαι απολύτως τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που δημιούργησε ταχύτατα τα εμβόλια αυτά, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό που μας εμβολιάζει υπό ασφαλείς συνθήκες. Ο εμβολιασμός μου, λοιπόν, δεν θα έλεγα ότι ήταν τόσο συμβολικός όσο ουσιαστικός. Αδημονούσα. Περίμενα με αγωνία να έρθει η σειρά μου. Το μόνο που φοβόμουν έως τώρα ήταν η COVID-19. Σήμερα, επιτέλους, μπορούμε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο να την αντιμετωπίσουμε».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ποιες ήταν οι παρεμβάσεις του υπουργείου σας σε αδύνατες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για να τις προστατεύσετε από την πανδημία.

«Σταθερή μου άποψη είναι η εξής: Στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής δεν χωρούν ιδεοληψίες και παρωχημένες αντιλήψεις που εκχωρούν μονοπώλια σε συγκριμένους πολιτικούς χώρους. Αντιθέτως, το διακύβευμα στην κοινωνική πολιτική είναι η αποτελεσματικότητα. Κι εμείς έχουμε επιλέξει να είμαστε αποτελεσματικοί. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, εκτός από υγειονομικές, είναι οικονομικές και κοινωνικές. Επηρέασαν ασύμμετρα τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία όχι μόνο δεν μειώσαμε καμία κοινωνική δαπάνη, αλλά κινηθήκαμε σε τρεις άξονες για να τις αυξήσουμε:

Αυξήσαμε τους ωφελούμενους των κοινωνικών επιδομάτων, δώσαμε έκτακτες ενισχύσεις και αυξήσαμε οριζόντια τα κονδύλια του προϋπολογισμού για κοινωνική πολιτική κατά 22%. Συγκεκριμένα: Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία. Εντάξαμε αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες που μένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Στοχεύοντας στους πλέον ευάλωτους, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυξήσαμε για το 2021 τον κρατικό προϋπολογισμό φθάνοντας συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ. Διαθέτουμε 750 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα πέρσι – και τα περισσότερα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Αυτό μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, και σε αυξήσεις στα επιμέρους κονδύλια ως εξής: 34% στο επίδομα στέγασης, 20% στο επίδομα παιδιού, 15% αύξηση στα κονδύλια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, 12% για τα αναπηρικά επιδόματα.

Η κοινωνική μας πολιτική, όμως, δεν είναι μόνο επιδοματική. Είναι κυρίως ενεργητική. Μέσω του ΟΑΕΔ υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας, ως αντίμετρο στην ύφεση που προξένησε η πανδημία. Ακόμη, θεσμοθετήσαμε ως πάγια πολιτική, με δημόσια χρηματοδότηση, το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”, με το οποίο στηρίζουμε ενεργά την ένταξη και επανένταξη των άστεγων συμπολιτών μας στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Συγκεκριμένα, επιδοτούμε:

  • α. Για δύο χρόνια το ενοίκιο αλλά και καλύπτουμε δαπάνες για οικοσκευή και τους λογαριασμούς του νοικοκυριού,
  • β. πλήρως το μισθό του ωφελούμενου και τις ασφαλιστικές του εισφορές,
  • γ. ψυχοκοινωνική στήριξη για την ενδυνάμωση των συμπολιτών μας».

Δείτε επίσης