Σπαταλάμε χρόνο για να σκεφτούμε τι λένε οι άλλοι και τι εννοούν, ενώ διαθέτουμε ελάχιστη ώρα για το τι αισθανόμαστε εμείς μέσα μας.

Και είναι σημαντικό για την καλή μας υγείας να είμαστε σε θέση να «διαβάζουμε» τα συναισθήματα μας, τα οποία έχουν τη δύναμη μας κρατήσουν πίσω ή να μας προχωρήσουν πολύ μπροστά.

Τα 9 οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε, αν δίνετε καθημερινά προσοχή στα συναισθήματα μας, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας blogs.psychcentral.com, είναι τα ακόλουθα:

Θα μάθετε τον εαυτό σας

Ως η βαθύτερη έκφραση του «εγώ», τα συναισθήματά σας είναι ότι πιο αληθινό έχετε. Όταν χρησιμοποιείτε συνειδητά το μυαλό σας για να παρατηρήσετε τι αισθάνεστε, συνδέετε τον εγκέφαλο με το σώμα σας και μαθαίνετε τι θέλετε, τι νιώθετε και τι χρειάζεστε. Αυτό σας προσφέρει βαθιά την αίσθηση ότι πραγματικά γνωρίζεται τον εαυτό σας, άρα γίνεστε και πιο ισχυροί.

Θα πάρετε καλύτερες αποφάσεις

Τα συναισθήματά σας είναι ο καλύτερος οδηγός γι’ αυτά που σας ταιριάζουν περισσότερο. Όταν δίνετε προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις σας απέναντι στα πράγματα, ο εγκέφαλός σας εκπαιδεύεται από το σώμα σας και το σώμα σας απορροφά τα πλεονεκτήματα του εγκεφάλου σας. Κατά αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε την δεξιότητα να κάνετε επιλογές που ταιριάζουν με τον αληθινό εαυτό σας.

Θα είστε λιγότερα ευάλωτοι στις σκέψεις των άλλων

Όταν συντονιστείτε με το «μέσα» σας και εμπιστεύεστε αυτά που σας εξομολογείται, τότε έχετε έναν σταθερό οδηγό για την πορεία της ζωή σας. Σαφώς και θα συνεχίσετε να ακούτε τους άλλους, απλά τα σχόλια τους δεν θα είναι σε θέση να σας βγάλουν εκτός διαδρομής.

Θα μπορείτε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας

Όταν δεν αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα σας, κρατούν αυτά στα χέρια τους όλη τη δύναμη. Μπορούν δηλαδή να σας κάνουν να πείτε ή να κάνετε πράγματα που αργότερα θα μετανιώσετε ή να σας κρατήσουν μακριά από πολύτιμες ευκαιρίες. Όταν όμως είστε ενήμεροι για το συναίσθημα σας, μπορείτε να το διαχειριστείτε προς όφελος σας σαν κινητήριο δύναμη για να πάτε μπροστά.

Θα συνδέεστε καλύτερα με τους άλλους

Όταν έχετε συνειδητή επίγνωση των συναισθημάτων σας, γίνεστε αυτόματα περισσότερο προσιτοί. Γκρεμίζοντας δηλαδή τον τοίχο που σας κρατάει μακριά από το μέσα σας αλλά και από τον περίγυρο σας, έρχεστε πιο κοντά στους άλλους με τρόπο που είναι ωφέλιμος για εσάς.

Θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Τα συναισθήματα μεταφέρουν ενέργεια. Σκεφτείτε το πάθος, την αγάπη, τον θυμό, την χαρά ή την λύπη. Όταν νιώθετε κάτι από τα παραπάνω παρακινείστε σε κάποια αντίδραση, άρα η ενέργεια σας είναι συνεχώς στα ύψη

Θα αισθάνεστε πιο σίγουροι

Όταν είστε ενήμεροι για τα συναισθήματά σας και παίρνετε δύναμη από αυτά, θα σταματήσετε να βάζετε τους άλλους προτεραιότητα. Η συνειδητοποίηση του πόσο σημαντικοί είμαστε για εμάς τους ίδιους και συνακόλουθα η αυτοφροντίδα οδηγούν στην ευτυχία.

Θα προστατέψετε την υγεία σας

Καταπιεσμένα, μπλοκαρισμένα, ανεπεξέργαστα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις, πόνο στην πλάτη, υπέρταση, υπερκατανάλωση τροφής, κακό ύπνο, και πολλά άλλα σωματικά προβλήματα. Η κατανόηση όλων όσων αισθάνεστε συμβάλλει στη συνολική σωματική υγεία σας.

Θα ζήσετε μία πληρέστερη ζωή

Ο κόσμος των συναισθημάτων μας εμπλουτίζει και μας αναζωογονεί. Με την ενέργεια, την προσανατολισμό, και τη βαθιά γνώση του ποιοι είστε και τι θέλετε, θα έχετε τη σιγουριά να αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους, να κάνετε σοφές επιλογές και να προστατεύσετε τον εαυτό σας καθοδηγώντας αυτόν σοφά.