Δράμα - Μόσιαλος: Ουσιαστικότερη ενημέρωση για την αύξηση των εμβολιασμών

Την ανάγκη καλύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας διαδικτυακά στην εκδήλωση του δήμου Δράμας και του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου για τη βράβευσή του ως προσωπικότητα της χρονιάς.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι απαιτείται κοινωνική συνεννόηση και συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα, επιλέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος να είναι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο. Το χρηματικό ποσό των 5000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος, θα δοθεί σε έναν φιλανθρωπικό σύλλογο της πόλης, ύστερα από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

Δράμα - Μόσιαλος: Ουσιαστικότερη ενημέρωση για την αύξηση των εμβολιασμών | 1 13

Στην ομιλία του, ο κ. Μόσιαλος έκανε μια σύντομη αναδρομή στη μέχρι σήμερα πορεία του κορονοϊού στην Ευρώπη και στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις πολλών -ακόμα και γιατρών- πως πρόκειται για μια απλή γρίπη, από την οποία κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως 300.000 άνθρωποι, δεν αποδείχθηκε. Μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 5.000.000 ζωές, είπε, για να συμπληρώσει ότι το νούμερο αυτό είναι κατά προσέγγιση καθώς πολλές χώρες δεν κάνουν ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων. Τόνισε δε, ότι μόνο στην η Ινδία οι νεκροί ξεπερνούν τα δυόμισι με τρία εκατομμύρια.

«Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, «έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν θα χάσουν τη ζωή τους ή όχι, ενώ απ’ αυτούς, ένα 10 με 20% θα αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία τους. Για όλους αυτούς του λόγους πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να επιδιώκουμε τη μείωση των κρουσμάτων».

Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε έγκαιρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τη λήψη μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση. Σημείωσε, παράλληλα, πως έχει θεσπιστεί ένα πολύ καλό πρόγραμμα εμβολιασμών και ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, στοιχείο πολύ σημαντικό, όπως είπε, «αν σκεφτεί κανείς πως σε πολλές χώρες, όπως της υποσαχάριας Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και της Ρωσίας, δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ