Δράμα: Βεβήλωση του Μνημείου των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

Άγνωστοι βεβήλωσαν χθες το βράδυ στη Δράμα το  Μνημείο των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Εβραίους που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από την πόλη κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Μόλις έγινε ευρέως γνωστό αυτό το απαράδεκτο περιστατικό, η πρώτη που αντέδρασε ήταν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία ζήτησε την άμεση σύλληψη των δραστών αλλά και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που δημιουργήθηκαν στο μνημείο.

Χαρακτηριστικά η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης τονίζει το εξής:«Τα όσα έγιναν τη νύχτα 28 προς 29 Δεκεμβρίου 2020, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 1200 Eβραίων που εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, αλλά και τους ελάχιστους επιζώντες που μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψαν στη γενέτειρά τους».

Η ΙΘΚ ζητά άμεσα να διενεργηθεί έρευνα και να συλληφθούν οι δράστες. Επισημαίνει δε ότι η αποκατάσταση των ζημιών αποτελεί «μια ελάχιστη απόδειξη ως προς το γεγονός ότι η βεβήλωση των σημείων αυτών, που μαζί με το εβραϊκό νεκροταφείο, υπενθυμίζουν την ύπαρξη μιας Κοινότητας με μακραίωνη ιστορική διαδρομή, τις τραγικές συνέπειες της επικράτησης του Ναζισμού και τα γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό της, θίγει το σύνολο της κοινωνίας μας».

«Τέτοιες αήθεις ενέργειες αποτελούν ταυτόχρονα και μια προσβολή για την ίδια την πόλη της Δράμας που το 1997 φρόντισε για την τοποθέτηση αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας στις καπναποθήκες όπου το 1943 συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν οι Εβραίοι της πόλης, ενώ το 1999 προχώρησε μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Δράμας, της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος στην ανέγερση του Μνημείου Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος», υπογραμμίζει η ΙΚΘ.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των πολλών πρόσφατων βεβηλώσεων και βανδαλισμών σε Εβραϊκά Νεκροταφεία και Μνημεία Ολοκαυτώματος στην Αθήνα (5/10/2020), τη Θεσσαλονίκη (10/10/2020), τη Ρόδο (11/10/2020) και τη Λάρισα (3/12/2020).

«Με λύπη διαπιστώνουμε πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φανατισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.