Ερντογάν: 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου CoronaVac μπορούν να φθάσουν στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα

Μετά τη «ταπεινωτική ήττα» του Τούρκου προέδρου στην Κωσταντινούπολη το 2019,στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπει η πολιτικός του CHP Τζανάν Καφταντσίογλου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει τη δικαστική οδό για να εκδικηθεί. Η Τζανάν Καφταντσίογλου είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η δημοτικότητα της 48χρονης γιατρού από τη Μαύρη Θάλασσα είναι ανάμεσα στις υψηλότερες στη χώρα. Η ίδια ξεχώριζε πάντα ανάμεσα στους πολιτικούς του σοσιαλδημοκρατικού CHP με τις αριστερές απόψεις της και το 2018 εξελέγη επικεφαλής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Έναν χρόνο μετά, η Καφταντσίογλου έγινε ευρέως γνωστή καθώς βρέθηκε πίσω από μία από τις πιο επιτυχημένες εκλογικές καμπάνιες στην τουρκική ιστορία, που οδήγησε τον Εκρέμ Ιμάμογλου στον δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης. Τότε πολλοί λίγοι περίμεναν πως ο νεοεισερχόμενος πολιτικός θα νικούσε τον εκλεκτό του ΑΚΡ, και πρώην πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.  

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης, του οικονομικού κέντρου της Τουρκίας με πληθυσμό πάνω από 16 εκατ., ήταν η μεγαλύτερη ήττα του Ερντογάν και η μεγαλύτερη νίκη της Καφταντσίογλου. Πλέον η Τουρκάλα πολιτικός βρίσκεται υπό νομική πίεση. Τον Σεπτέμβριο «καταδικάστηκε συνολικά σε φυλάκιση εννέα ετών και οκτώ μηνών», καθώς κρίθηκε ένοχη για πέντε διαφορετικές κατηγορίες, κυρίως στη βάση τουίτ που αναρτήθηκαν από το 2012 έως το 2017: «τρομοκρατική προπαγάνδα», «εξύβριση του αρχηγού του κράτους», «εξύβριση αξιωματούχου», «εξύβριση της Τουρκικής Δημοκρατίας» και «υποκίνηση σε μίσος». Η δίκη έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία και στο εξωτερικό, ενώ η Τουρκάλα πολιτικός κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 17 ετών.  

Σε δηλώσεις της έξω από το κύριο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Καφταντσίογλου είπε πως [η ετυμηγορία] δεν θα την κάνει να σωπάσει. «Κανείς από όλους εσάς, ούτε κι εγώ το αξίζαμε αυτό. Αν η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο και διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες της πολιτικής εξουσίας, σημαίνει πως δεν υπάρχει νόμος σε αυτή τη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους. «Οι υποθέσεις ανοίγουν και κλείνουν όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά στα δωμάτια του (προεδρικού) μεγάρου», πρόσθεσε. Ένα πλήθος υποστηρικτών φώναζαν: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον φασισμό». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της η καταδίκη της ήταν μία πράξη εκδίκησης για τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη. Η ίδια δεν μπορεί να φυλακιστεί καθώς άσκησε έφεση. 

Πλέον ένα ακόμη στέλεχος του CHP, ο Suat Özcagdas, κινδυνεύει με φυλάκιση, καθώς κατηγορείται ότι φωτογράφησε το σπίτι του Fahrettin Altun, διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου σε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης. Αν βρεθεί ένοχος θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης που ενδέχεται να φτάσει τα πέντε χρόνια. Με δηλώσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Καφταντσίογλου εξέφρασε την υποστήριξή της στο στέλεχος του CHP. «Σύντομα θα πνιγούν στην ανηθικότητά τους και στα ψέματά τους», ανέφερε συμπληρώνοντας πως ο Özcagdas έκανε απλά το καθήκον του. «Πραγματοποιούσε έρευνα και ακολουθούσε κομματικές εντολές γιατί η κατασκευή ήταν παράνομη. Θα το κάνει ξανά. Όλοι που έχουν κάτι να κρύψουν δημιουργούν πανικό. Ηρεμίστε.»

H Deutsche Welle αναφέρει πως τέτοιες δίκες μπορούν να έχουν κακή κατάληξη για τους κατηγορουμένους και αναφέρεται στην περίπτωση του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιτράς. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016. «Το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ενός από τους κύριους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανακοίνωσε το δικαστήριο.