Απόψεις

Δυναμική ανάπτυξη μετά την πανδημία

Από το 2021-2002, που θα αρχίσει να τρέχει το καινούργιο πρόγραμμα, μέχρι το 2027 υπολογίζεται ότι περίπου 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία

loverdos-1

Όταν τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της πανδημίας που θα ενέσκηπτε, εξαιτίας της έξαρσης του COVID-19 στην Κίνα, είχα προειδοποιήσει από την στήλη αυτή, για τις επιπτώσεις όχι μόνο στη Δημόσια Υγεία, αλλά και στην παγκόσμια Οικονομία. Έλεγα και γράφω από τότε, ότι η παγκόσμια Οικονομία μέσα στο 2020 έτσι και αλλιώς βρισκόταν στα πρόθυρα διεθνούς ύφεσης. Τα διεθνή χρηματιστήρια αγκομαχούσαν μετά από μία δεκαετία συνεχούς ανόδου. Η Γερμανία έμπαινε ήδη σε στασιμότητα, που θα οδηγούσε, αργά η γρήγορα, σε ύφεση. Και αυτό, μοιραία θα είχε συνέπειες σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η γερμανική Οικονομία είναι η ατμομηχανή.

Εκείνο τον καιρό δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τις συνέπειες από την πανδημία. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το πρωτοφανές παγκόσμιο lockdown, που οδήγησε στην απαγόρευση κυκλοφορίας των τριών τετάρτων του παγκοσμίου πληθυσμού. Οι επιπτώσεις αυτού, ήταν μοιραίο να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που είχαμε προβλέψει. Η διεθνής Οικονομία υποχώρησε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1930. Και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί τόσο απότομα. Έστω και αν όλοι αισιοδοξούμε ότι θα είναι πρόσκαιρο. Ωστόσο, η πανδημία μπορεί να αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί η ύφεση που έτσι και αλλιώς ερχόταν.

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από το α’ τρίμηνο 2020 έδειχναν ότι όλες οι ευρωπαϊκές Οικονομίες έμπαιναν σε ύφεση, με πρώτη αυτή της Γερμανίας. Μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δεν περιλαμβάνουν το lockdown που επιβλήθηκε μετά τις 17 του Μαρτίου. Η πανδημία, λοιπόν, αποτελεί μία πρώτης τάξεως δικαιολογία για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής Οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ευκαιρία για να λάβουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή οικονομική ύφεση. Εκτιμώ, εφόσον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πολιτευτεί και στη συνέχεια με την υπευθυνότητα, την αποφασιστικότητα και τη σοβαρότητα που μέχρι στιγμής επιδεικνύει, και με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό νέο κύμα της πανδημίας μέσα στους προσεχείς μήνες, η εξέλιξη αυτή να μας βολεύει συνολικά ως έθνος.

Η ύφεση για το 2020, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή Οικονομία ήταν η μεγαλύτερη εδώ και πολλές δεκαετίες. Όμως, η εξέλιξη αυτή, η οποία πρόσκαιρα ήταν επιβαρυντική για την Οικονομία και την Αγορά, και ιδίως για κάποιες επιχειρήσεις που βρίσκονταν στην άκρη του γκρεμού, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Αντίθετα, το 2021 βλέπουμε ισχυρές ενδείξεις γενναίας ανάκαμψης. Και παρά την εισαγόμενη ακρίβεια, το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο. Μάλιστα, η απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να προκρίνουν ένα γενναίο πρόγραμμα ανόρθωσης των ευρωπαϊκών Οικονομιών, και ιδίως των ασθενέστερων, όπως είναι η ελληνική, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την συνολική ανόρθωση της Οικονομίας μας και της Αγοράς μας.

Από το 2021-2002, που θα αρχίσει να τρέχει το καινούργιο πρόγραμμα, μέχρι το 2027 υπολογίζεται ότι περίπου 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία για να χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Αν τα χρήματα αυτά συνολικά δαπανηθούν με σωστούς τρόπους, που θα περιλαμβάνουν και γενναίες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση και το Κράτος, τότε είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα μετά από 5-6 χρόνια θα είναι μία εντελώς διαφορετική χώρα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα με σκεπτικισμό. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να αφήσει το όνομα του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού στην Ιστορία. Και αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία, ίσως η τελευταία, για την Ελλάδα. Να γίνει ένα σύγχρονο, δυναμικό, ευρωπαϊκό κράτος

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης