«Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει».

Νίκος Καζαντζάκης

Πολλοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι υπερήρωες, δεν νιώθουν την ανάγκη να είναι τα πάντα για όλους τους ανθρώπους. Λένε όχι σε ότι τους αποσπά την προσοχή από τους στόχους τους και αρνούνται να ξοδέψουν πολύτιμη ενέργεια σε πράγματα άνευ σημασίας.

Οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα θεωρούν χάσιμο χρόνου τα εξής:

Δεν ανησυχούν για την γνώμη των άλλων

Η ανησυχία σας για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς και ο φόβος σας για την κριτική τους επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή σας, από τα ρούχα που επιλέγετε να φορέσετε μέχρι το πώς θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα δεν σκέφτονται πως θα κάνουν τους άλλους χαρούμενους. Έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους και έχουν εναρμονίσει τις προτεραιότητες τους με τις αξίες τους.

Δεν υπεραναλύουν τις καταστάσεις που βιώνουν

Οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα ξέρουν ότι η υπερβολική ανάλυση των πραγμάτων ισούται με παράλυση. Γι’ αυτό και δεν σκέφτονται με τις ώρες τα πράγματα, αντίθετα αξιολογούν μια κατάσταση και προχωρούν ανάλογα. Γνωρίζουν άλλωστε ότι κάθε απόφαση εμπεριέχει ρίσκο και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους πως, ότι και να συμβεί, αυτοί θα τα καταφέρουν.

Δεν είναι σκληροί κριτές του εαυτού τους

Οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους αλλά δεν αυτομαστιγώνονται. Ξέρουν ότι η σκληρή αυτοκριτική είναι αντιπαραγωγική και επιλέγουν την αυτοσυμπόνια που βοηθά κάποιον να προχωρήσει μπροστά ότι αρνητικό και να έχει συμβεί.

Δεν εύχονται τα πράγματα να ήταν διαφορετικά

Όταν εύχεστε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας με αισθήματα δυσαρέσκειας και μετάνοιας. Είτε εύχεστε να είχατε διαφορετικούς γονείς, είτε στη δουλειά τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αυτός ο δρόμος σκέψης σας κρατάει προσκολλημένους στο παρελθόν και δεν σας επιτρέπει να δείτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για εσάς στο μέλλον. Οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα απλά επικεντρώνουν την ενέργεια τους στο να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Δεν λυπούνται τον εαυτό τους

Οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα δεν φοβούνται να είναι λυπημένοι αλλά αρνούνται να νιώθουν αβοήθητοι και απελπισμένοι. Αντί να βυθίζονται στην αυτολύπηση, επιλέγουν να βρίσκουν λύση στα προβλήματα, είτε κάνοντας μια βόλτα για να καθαρίσει η σκέψη τους, είτε συζητώντας το πρόβλημα τους με έναν καλό φίλο. Ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις ξέρουν καλά για τι πρέπει να είναι ευγνώμονες και τι πρέπει να κάνουν για να βρουν από το αδιέξοδο.

Δεν παραπονιούνται σε εκείνους που δεν μπορούν να βοηθήσουν

Τα συνεχή παράπονα για πράγματα που σας συμβαίνουν, όταν εσείς δεν κάνετε τίποτα για να αλλάξετε την κατάσταση, είναι ανούσια και ψυχοφθόρα πρακτική. Αντίθετα με ότι πιστεύεται γενικά, το να μοιράζεστε όλη την ώρα τη δυστυχία σας δεν σας αλαφρώνει από το αρνητικό συναίσθημα, αλλά σας τροφοδοτεί την πηγή του κακού.

Με απλά λόγια όπως επιβεβαιώνει έρευνα του 2007 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Scientific Review of Mental Health Practice αυξάνει τις εκδηλώσει θυμού και τις αρνητικές τους συνέπειες. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα δεν χάνουν χρόνο με παράπονα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βοηθήσουν. Αντίθετα απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να τους βοηθήσουν για να διορθώσουν μια κατάσταση.

Δεν γκρινιάζουν για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν

Όταν μένετε προσκολλημένοι σε αυτό που έγινε στο παρελθόν και σκέφτεστε συνεχώς τι θα μπορούσατε να είχατε πει ή να κάνετε διαφορετικά, αυξάνετε τον πόνο μέσα σας και δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να προχωρήσει μπροστά.

Αντί να χάνουν χρόνο σε ότι δεν αλλάζει, οι άνθρωποι με δυνατή προσωπικότητα εστιάζουν στη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Επιλέγουν θετικές πρακτικές, όπως την επαφή με τη φύση ή την άσκηση της γιόγκα. Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να αλλάξουν μια κατάσταση, αποδέχονται το ανέφικτο του πράγματος και προχωρούν μπροστά σε καλύτερα πράγματα.

Πηγή: businessinsider.co.za