Απόψεις

Δύο σχολές σκέψεων

Η εποχή που διανύουμε έχει στην πρώτη γραμμή, περισσότερο από πολλές άλλες της ελληνικής Ιστορίας, τα εθνικά ζητήματα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την κορυφαία θέση του ελληνικού πολιτεύματος, αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε αυτή την ώρα το γνωστό σε όλους δεδομένο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Το έχει και ο ίδιος εξηγήσει, άλλωστε, πως όταν έρθει η ώρα θα το κάνει, αφού απομονωθεί, ώστε να ηρεμήσει, σε βουνό. Εκεί «καθαρίζει» το μυαλό του, έτσι το θέλει, τελεία, παράγραφος (μακάρι να είχαμε πολλούς πρωθυπουργούς που να ήξεραν πώς να… καθαρίσουν το μυαλό τους).

Η εποχή που διανύουμε έχει στην πρώτη γραμμή, περισσότερο από πολλές άλλες της ελληνικής Ιστορίας, τα εθνικά ζητήματα. Δυστυχώς, όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και θεωρητικά σε επιχειρησιακό (θεωρητικά, επιμένω), εφόσον κριθεί απαραίτητο. Όλες οι εκτιμήσεις, εκτός της πολιτικής λογικής, η οποία δείχνει ότι παίζεται κυρίως μία παρτίδα σκάκι, δείχνουν πως δεν θα κριθεί καμία στρατιωτική επιχείρηση αναγκαία. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει για τα σημεία των καιρών, ούτε να θεωρήσει ότι η ιστορία του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να είναι μία ανεξάρτητη υπόθεση σε σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά πιθανό να προχωρήσει στην επιλογή υπολογίζοντας καθοριστικά τα επιβαρημένα εθνικά μας θέματα.

Στις αρχές Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα, η τετραμερής συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ενώ την ίδια περίοδο θα τεθεί προς συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Αιγύπτου το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκύπτουν ξεκάθαρα ερωτήματα, όπως το πρώτο που φαίνεται να δείχνει προς την πλευρά καθηγητή που θα έχει γνώση για τα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είναι παράλογο να είναι αυτή η αφετηρία της επιλογής, καθώς η Ελλάδα θα κατευθυνθεί προς τη Χάγη. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη επιλογή, για πολιτικό πρόσωπο, όπου σε αυτή την περίπτωση, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει σοβαρές πιθανότητες επανεκλογής.

Έχουμε γράψει και εμείς εδώ ξανά, πως το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου υπάρχει στο «τραπέζι» από την πρώτη στιγμή, λόγω της μετριοπάθειας και της γνώσης της για την ευρωπαϊκή διεθνή σκηνή. Παρ’ όλα αυτά παίζουν και άλλα (όχι πολλά) ονόματα. Σε κάθε περίπτωση συγκρούονται στο παρασκήνιο περισσότερες από δύο σχολές σκέψεις για την Προεδρία 2020-25. Η αναζήτηση από τον πρωθυπουργό συνεργατών διεθνολόγων για θέματα Δικαίου της Θάλασσας είναι άγνωστο, για την ώρα, εάν θα αποτελέσει «πρόταση» για το κορυφαίο αξίωμα.

Δείτε επίσης