Καλεσμένη του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν το βράδυ της Δευτέρας η βυζαντινολόγος και ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Η κορυφαία ακαδημαϊκός μίλησε για τις ημέρες της στην Αντίσταση, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, τις σπουδές της αλλά και την ανάδειξή της ως η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη».

«Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη»

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αλλά δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

Για τον κορωνοϊό

Η Ελληνίδα βυζαντινολόγος και ιστορικός μίλησε για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και για τις πανδημίες γενικότερα που έχουν ξεσπάσει ανά τον κόσμο και ανά τα χρόνια και πώς αυτές ανανέωσα τις γενιές.

«Έχει καταντήσει κάτι το το υποχρεωτικό για να πάρουν οι νέες γενιές τα ηνία από τις προηγούμενες», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το κακό δεν είναι η πανδημία αυτή καθαυτή, αλλά η συνωμοσιολογία γύρω από αυτήν.