Στην προτροπή η Ελλάδα να μην περιμένει τις Βρυξέλλες, αλλά να συντάξει  το δικό της  σχέδιο ανάκαμψης το οποίο και θα υλοποιήσει, εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της τηλε-συζήτησης που διοργανώθηκε στο συνέδριο του κύκλου ιδεών.

Ο ίδιος, είπε ότι «Η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του ταμείου ανάκαμψης αφού εξασφάλισε πολύ περισσότερους πόρους από όσους αναλογούν στο ΑΕΠ της».

Νωρίτερα, μίλησε για ύφεση που ξεπερνά  και το 20% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας πως πάνω από το 80% των επιχειρήσεων βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε φάση επιβίωσης (survival mode).

Μάλιστα, έκανε λόγο για πρωτοφανή κρίση η οποία δεν σημειώθηκε ούτε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επαναλαμβάνοντας και την προ εβδομάδων φράση του «η δική μου γενιά δεν έχει γνωρίσει τέτοιες καταστάσεις».

Για να προσθέσει ότι «Η ζήτηση καθηλώθηκε σε ποσοστά ανήκουστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά μέσω μίας υγειονομικής κρίσης», για να επικροτήσει τη διαχείριση της από την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως  «Είναι εξαιρετικοί οι χειρισμοί της και την αντιμετώπισε με μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε  πως ότι μπορούσε να γίνει δημοσιονομικά για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει γίνει και αυτό αποτυπώνεται στο μετριασμό της ύφεσης, με το  κενό που έχει δημιουργηθεί, να  μπορεί να αναπληρωθεί μόνο από το ταμείο ανάκαμψης.

Κατόπιν, διευκρίνισε  ότι η κρίση δίνει μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως  «Είναι μια ευκαιρία που η κυβέρνηση πρέπει «να αρπάξει από τα μαλλιά», εξηγώντας   ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα «επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα με καταλύτη την πανδημία».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στους κλάδους της ενέργειας και της βιομηχανίας που εκπροσωπεί, ο επικεφαλής  της  Mυτιληναίος  εκτίμησε  ότι «η ενέργεια λειτουργεί άψογα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας», ενώ  αναφορικά με τη βιομηχανία σημείωσε  πως «δεν υπάρχει ζήτηση».

Μιλώντας για τους χειρισμούς των επιχειρηματιών για την επιβίωση των παραγωγικών τους μονάδων, περιέγραψε πως «σε αυτή τη φάση πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, δεύτερη η διασφάλιση της ρευστότητας και τρίτη είναι η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων με έμφαση στα κοστολόγια και την εταιρική διακυβέρνηση,  «ώστε να βγούμε δυνατότεροι την επόμενη μέρα».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μυτιληναίος, υποστήριξε πως «Σε αυτή τη συγκυρία της κρίσης,  διαβλέπει μια ευκαιρία για εθνική συσπείρωση.

Δεν υπάρχουν παραταξιακές και κομματικές διαφορές, δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένα για την τριπλή κρίση που βιώνουμε, ελληνοτουρκικά, πανδημία, οικονομική κρίση».

Για να επισημάνει ότι «είναι μοναδική ευκαιρία η συσπείρωση αυτή να μετουσιωθεί σε εθνική στάση στα ελληνοτουρκικά, στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε το μηχανισμό ανάκαμψης που αποτελεί και τη μοναδική σανίδα σωτηρίας από οικονομικής άποψης»