Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Απαράδεκτη διάταξη για συνοδό παιδιών από την τσέπη των γονιών» |

Με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για το άρθρο 48 «Διευκόλυνση ένταξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στο μαθησιακό περιβάλλον», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη τη διάταξη για συνοδό παιδιών στους παιδικούς από την… τσέπη των γονιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Αναλυτικά:

Αθήνα: 12.12.2019

Αρ. Πρωτ.: 1769

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Απαράδεκτη διάταξη για συνοδό παιδιών στους παιδικούς από την… τσέπη των γονιών!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το άρθρο 48 «Διευκόλυνση ένταξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στο μαθησιακό περιβάλλον» του ψηφισθέντος νόμου και ζητάει την άμεση κατάργησή του. Εδώ διαβάζετε ολόκληρη την επιστολή.

Με το συγκεκριμένο άρθρο νομοθετείται ο «ειδικός βοηθός – συνοδός» για τα παιδιά «με σωματικές, πνευματικές ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες» στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, το κόστος απασχόλησης του οποίου θα βαρύνει την οικογένεια κάθε παιδιού που χρήζει ειδικού βοηθού-συνοδού.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαμαρτύρεται έντονα για την εν λόγω διάταξη, διότι θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μεταφέρεται το κόστος του ειδικού βοηθού – συνοδού στην οικογένεια του παιδιού με αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος για την απασχόληση του «ειδικού βοηθού – συνοδού» δεν θα μπορέσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στις προαναφερθείσες δομές, καθώς μόνο οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας δέχονται παιδιά και νήπια με αναπηρία.

Είναι αδιανόητο, Δομές που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να «χρηματοδοτούνται» ταυτόχρονα και από το υστέρημα των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών με αναπηρία, των οποίων η οικονομική κατάσταση έχει κλονισθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Προσβάσιμο αρχείο Microsoft Word (*.docx)

Το παρόν αρχείο ελέγχθηκε με το εργαλείο Microsoft Accessibility Checker και δε βρέθηκαν θέματα προσβασιμότητας. Τα άτομα με αναπηρία δε θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωσή του.