Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Με την επισήμανση ότι στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ανασφάλιστοι, ξεκίνησε την ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με την ευκαιρία της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής, τονίζοντας πως είμαστε ανασφάλιστοι στην υγεία, στις φυσικές καταστροφές και χωρίς χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις μας.

«Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την ασφαλιστική αγορά και τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα είναι απαραίτητα αλλά όχι αρκετά», είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, στην καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωσή της ΕΑΕΕ, που φέτος είχε τίτλο: «Ιδιωτική Ασφάλιση, Σύμμαχος Ζωής».

Ανάμεσα στους παρόντες, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, οι υφυπουργοί Οικονομικών για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος Γιώργος Ζαββός, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της ΕΑΕΕ, σημείωσε ότι «Είναι επείγον να μιλήσουμε για όσα μπορούμε να κάνουμε ως ασφαλιστική αγορά. Είμαστε από τους πιο καλά κεφαλαιοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και μεγάλος θεσμικός επενδυτής με 14 δισ. ευρώ

Επενδύσεις μακροπρόθεσμου μάλιστα χαρακτήρα. Έχουμε πείρα, τεχνογνωσία, κεφάλαια και προτάσεις. Η Πολιτεία πρέπει να ανοίξει τον δρόμο. Αναμένουμε τις πράξεις σας».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε πως η Κυβέρνηση βλέπει τον Ιδιωτικό τομέα ως σύμμαχο και θα είναι δίπλα στην ασφαλιστική αγορά στην προσπάθεια ανάπτυξής της.

Μάλιστα ο υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών για σεισμό και φυσικές καταστροφές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ίδιος τόνισε ότι «Η Κυβέρνηση θέλει να δώσει κίνητρα για να προσεγγίσει η ασφαλιστική αγορά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους διείσδυσης ώστε να κερδίσει η Πολιτεία, η αγορά και κυρίως η κοινωνία. Θα γίνουν όλα με τον κατάλληλο ρυθμό».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανάφερε πως τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς είναι σημαντικά και θα είναι μεγαλύτερα όσο ενισχύεται ο ρόλος του Κράτους.

Κατόπιν, ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε πως είναι η 5η χρονιά που οι ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν υπό το καθεστώς Solvency II και η βελτίωση είναι εμφανής.

Ενισχύθηκε η δομή, η διακυβέρνηση και η διαχείριση κεφαλαίων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως επόπτης της ασφαλιστικής αγοράς στάθηκε αρωγός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτή τους την προσπάθεια.

«Αισθανόμαστε αισιοδοξία για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς καθώς οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν τεχνογνωσία, αξιόλογο έμψυχο δυναμικό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη.