Η Αγιά Σοφιά εάλω για τρίτη φορά στην ιστορία. Μετά από 86 χρόνια λειτουργίας ως Μουσείο ο πιο λαμπρός ναός της Χριστιανοσύνης μετατρέπεται σε τζαμί. Για τους Ισλαμιστές της Τουρκίας αυτή είναι η πραγμάτωση ενός ονείρου. Για τον υπόλοιπο κόσμο ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση, για ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αξιοθέατα.

Η πρώτη Μουσουλμανική προσευχή έγινε παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τη στιγμή αυτή την περίμενε από την εποχή που ήταν Δήμαρχος. Πιο σωστά από την εποχή που πήγαινε στα σχολεία για τους Θρησκευτικούς Λειτουργούς, τα οποία ήταν εντελώς περιθωριοποιημένα και αφού ανδρώθηκε στην Ισλαμική αδελφότητα είχε στόχο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε Τέμενος.

Ο Ερντογάν αρέσκεται σε ημερομηνίες που έχουν συμβολισμό. Το Δεκέμβριο του 2017 είχε δηλώσει πως επιθυμεί ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης και η επιλογή της ημερομηνίας της 24η Ιουλίου δεν είναι τυχαία. Αυτή την ημερομηνία 97 χρόνια πριν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία λέει ότι περιορίζει την Τουρκία.

Μπορεί να μιλήσει κανείς για πράξη βαρβαρότητας, η οποία συνοδεύεται από έλλειψη πολιτισμού, εναντίον της ανθρωπότητας. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία για την κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα στο Αιγαίο και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο αναθεωρητισμού της τελευταίας είναι η ψυχραιμία που κάθε θα πλευρά θα επιδείξει.

Η πλευρά της Τουρκίας μιλώντας για κατάκτηση σίγουρα βάζει τον εαυτό της στη θέση των φυλών που κατέστρεφαν τον πολιτισμό, όπως οι Ούννοι, που δημιούργησαν τεράστια επικράτεια στην Ευρώπη, αν και βραχύβια.

Ο Ερντογάν θέλει να μπει στο πάνθεον της Οθωμανικής ιστορίας ξεπερνώντας τον Κεμάλ. Οι κινήσεις του υποδηλώνουν με σαφήνεια ότι θέλει να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να πάρει μέρος της Ελλάδας στη θάλασσα, καταπατώντας τα σύμβολα και την ιστορία μας.

Αυτή είναι λοιπόν η ώρα του δυτικού κόσμου απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος λέει στους πιστούς του ότι οι δυτικοί διέλυσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα. Δεν χρησιμοποιεί τη δύναμη του στρατού, αλλά και την πλύση εγκεφάλου ώστε να εξελιχθεί σε υπερδύναμη σύμφωνα με τις προσδοκίες του, αφού ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο που για εκείνον είναι η Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ενισχύσει τον ισλαμικό χαρακτήρα της Τουρκίας και να απομακρυνθεί από την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ (εκσυγχρονισμός), για να εμφανιστεί στους ψηφοφόρους αυτός ως ο προστάτης σουλτάνος τους, επειδή φοβάται πως λόγω της οικονομικής κρίσης θα τους χάσει. Επομένως η τελευταία πρόκληση έχει μικρότερη σχέση με την Ελλάδα από εκείνη εμείς νομίζουμε. Διότι ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας δεν αποτελεί ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά διαφορά του Ερντογάν με τη Δύση.

Η απόφαση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί βάζει βέβαια αναπόφευκτα φωτιά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι ζήτημα κυρίως ηθικό. Σε αυτή την κρίσιμη ώρα είναι καθοριστική η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν απαντά με πατριωτικές κορώνες και λειτουργεί νηφάλια. Η δήλωση Μητσοτάκη πως : ” Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας” είναι επαρκέστατη για την κρισιμότητα των στιγμών. Καθώς κραυγές για ελληνικά αντίποινα μόνο αποπροσανατολιστικά μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο Ερντογάν δεν θέλει άλλωστε να κάνει αληθινό πόλεμο, αλλά να μας σπάει τα νεύρα, τα δικά μας όπως και στη διεθνή κοινότητα. Θα συνεχίσει να βγάζει ερευνητικά γύρω από την περιοχή χωρίς αυτά να κάνουν έρευνες. Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει η δύση τα τεχνάσματά του, όταν αυτά έχουν βαρυσήμαντο και ιστορικό πάντοτε χαρακτήρα. Από την υπομονή της εξαρτάται η γεωγραφική ισορροπία…