Η Γουινέα κήρυξε νέα επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα την Κυριακή, αφού τρεις άνθρωποι πέθαναν και τέσσερις αρρώστησαν στη νοτιοανατολική χώρα – η πρώτη επανεμφάνιση της νόσου μετά το χειρότερο ξέσπασμα στον κόσμο το 2013-2016.

Οι ασθενείς παρουσίασαν διάρροια, έμετο και αιμορραγία αφού τις προηγούμενες ημέρες παρέστησαν σε κηδεία στην περιοχή Goueke. Όσοι ζουν ακόμα έχουν απομονωθεί σε κέντρα θεραπείας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

«Αντιμέτωπη με αυτήν την κατάσταση και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία, η κυβέρνηση της Γουινέας κηρύσσει επιδημία Έμπολα», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του.

Το άτομο που ετάφη την 1η Φεβρουαρίου ήταν νοσοκόμα σε τοπικό κέντρο υγείας και πέθανε αφού μεταφέρθηκε για θεραπεία στο Nzerekore, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Το ξέσπασμα του Έμπολα 2013-2016 στη Δυτική Αφρική ξεκίνησε στο Nzerekore, η γειτνίαση του του οποίου με τα πολυσύχναστα σύνορα εμπόδισε τις προσπάθειες περιορισμού του ιού. Στη συνέχεια σκότωσε τουλάχιστον 11.300 άτομα, με τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων να καταγράφονται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Η μάχη για την καταπολέμηση του Έμπολα θα επιβαρύνει περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας στη Γουινέα καθώς επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν και την την πανδημία COVID-19. Η Γουινέα, μια χώρα περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 14.895 μολύνσεις από κορωνοϊό και 84 θανάτους.

Ο ιός του Έμπολα προκαλεί σοβαρό εμετό και διάρροια και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά. Έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτου από το COVID-19, αλλά σε αντίθεση με τον κορωνοϊό δεν μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς φορείς.

Δεδομένου του πόσο κοντά είναι το νέο ξέσπασμα στα σύνορα, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές στη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε για να ενισχύσει τις ικανότητες παρακολούθησης και δοκιμών, ανέφερε η δήλωση.

Τα εμβόλια και οι βελτιωμένες θεραπείες ενίσχυσαν τις προσπάθειες για τον τερματισμό της δεύτερης μεγαλύτερης επιδημίας του Έμπολα, η οποία ανακηρύχθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον περασμένο Ιούνιο μετά από σχεδόν δύο χρόνια και περισσότερους από 2.200 θανάτους.