«Αιχμηρές» δηλώσεις έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: «Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται στη Λιβύη παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία».

Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να απαντήσει η Τουρκία στις επικρίσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος είχε μιλήσει για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Άγκυρας σε αυτήν τη χώρα που σπαράσσεται από έναν εμφύλιο πόλεμο.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ, στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία. Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία«είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης πως η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη.

«Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή. Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας» στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξη Τύπου.