Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών στις Βρυξέλλες κατέληξαν και γνωστοποίησαν τη συμφωνία για την αρχική λίστα των υγειονομικά ασφαλών χωρών με τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι χώρες με τις οποίες θα ανοίξει τα σύνορα η ΕΕ είναι:

 1. Αυστραλία
 2. Καναδάς
 3. Νότια Κορέα
 4. Ιαπωνία
 5. Σερβία
 6. Μαρόκο
 7. Τυνησία
 8. Αλγερία
 9. Μαυροβούνιο
 10. Νέα Ζηλανδία
 11. Ταϊλάνδη
 12. Ενδεχομένως η Κίνα εάν το Πεκίνο δεχθεί να ανοίξει και αυτό τα σύνορά του για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αντιθέτως, εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δηλαδή χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, καθώς οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως και η Βραζιλία έρχεται αμέσως δεύτερη.

Ένα από τα κρίσιμα κριτήρια για τη συμπερίληψη στη «λευκή λίστα» των χωρών ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα τους, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).

Ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη πίεζαν να συμπεριληφθούν χώρες με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, έστω σε δεύτερο χρόνο. Χαρακτηριστική ήταν η επιμονή – ατελέσφορη, όπως αποδείχθηκε – της Πορτογαλίας να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων της για συμπερίληψη της Βραζιλίας σε δεύτερη φάση στη λίστα (η λατινοαμερικανική χώρα, με περιορισμένο αριθμό τεστ, κατέγραψε πάνω από 40.000 ημερήσια κρούσματα τις τέσσερις τελευταίες ημέρες).