Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται νομικά εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποτυχία του Μπόρις Τζόνσον να ανταποκριθεί στο αίτημα των Βρυξελλών να εγκαταλείψει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εσωτερικής αγοράς που αθετεί τη συμφωνία και παραβιάζει τους διεθνείς νόμους.

Οι Βρυξέλλες επιχειρηματολογούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παραβιάζει την υπόσχεση «καλής πίστης» που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στη συμφωνία αποχώρησης, η οποία επιτεύχθηκε και ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο πέρυσι.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της κομισιόν, είπε συγκεκριμένα ότι αφού ο Τζόνσον «απέτυχε» να λάβει υπόψη την προειδοποίησή της, ξεκινούν «διαδικασίες επί παραβάσει».

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της έχει περιθώριο έως τα τέλη Οκτωβρίου για να απαντήσει στην ευρωπαϊκή αυτή κίνηση, με κυβερνητικό εκπρόσωπο της να τονίζει ότι θα δοθεί απάντηση «εν ευθέτω χρόνω».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο που σημαίνει ότι ακολουθεί πολλούς από τους ίδιους κανόνες μέχρι το τέλος του 2020. Οι συνομιλίες συνεχίζονται τώρα για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τότε η προοπτική διαζυγίου χωρίς συμφωνία θα επιστρέψει.

Ο Τζόνσον προκάλεσε την οργή της πρώην πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και άλλων βουλευτών με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που καθορίζει τι πρέπει να συμβεί στο σενάριο του «σκληρού» Brexit. Για την ακρίβεια προωθεί νομοθεσία για την επονομαζόμενη «εσωτερική αγορά», που κατά ομολογία της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει στους υπουργούς να καθορίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και τα αγαθά που ταξιδεύουν μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Παρά την αντίδραση των Τόρις, το νομοσχέδιο πέρασε με ευκολία από τη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και θα συνεχίσει να προκαλεί συζητήσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή των Λόρδων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει ορίσει προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, λέγοντας ότι εάν οι συνομιλίες δεν σημειώσουν πρόοδο οι δύο πλευρές θα πρέπει να «το αποδεχτούν και να προχωρήσουν». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βρετανία θα τερματίσει τη μεταβατική συμφωνία και δεν θα έχει καμία συμφωνία με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Πηγή: theguardian.com